Mulțime de credincioși au prăznuit-o pe Sf. Teodora la Mănăstirea Sihla. ÎPS Serafim: Nimeni nu se mântuiește cu traiul bun

Sâmbătă, 7 august, în ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Sihla din județul Neamț, anunță Ziarul Lumina.

Mulțime de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată la altarul de vară din incinta mănăstirii de către IPS Părinte Mitropolit Serafim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de grupul „Daniil Protopsaltul” din București.

Înainte de momentul împărtășirii credincioșilor, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură.

„Nimeni nu se mântuiește cu traiul bun”

„Sfinții ne-au dat exemplul cel mai înalt de rugăciune, de viețuire în sfințenie, pentru că ei s-au rugat toată viața și au postit, s-au nevoit, iar postul și rugăciunea le-au sfințit sufletul și trupul. Câtă nevoință, câtă suferință a îndurat Sfânta Cuvioasă Maica noastră Teodora de la Sihla, zeci de ani de zile petrecând în munții aceștia singură și într-o lipsă desăvârșită; numai păsările îi aduceau din când în când mâncare. Și ea se mulțumea cu ce îi aduceau aceste păsărele, cu ce găsea ea în pustia aceasta. Nimeni nu se mântuiește cu traiul bun, ci ne mântuim cu toții prin nevoință, prin suferință, prin purtarea crucii. Fiecare are, rânduit de Dumnezeu, o cruce de purtat în lumea aceasta. De cele mai multe ori crucea este rodul păcatelor noastre. Suferim boli, necazuri, neîmpliniri în viață din cauza păcatelor noastre. Dacă n-ar fi păcatul, n-ar exista suferință în lume. Se întâmplă, însă, să suferim în viață nu numai pentru păcatele noastre proprii, ci și pentru păcatele înaintașilor noștri. Sfânta Teodora Cuvioasă Teodora și toți ceilalți sfinți n-au suferit o viață așa de aspră pentru păcatele lor, ci au suferit pentru păcatele lumii întregi. Să încercăm cu toții să-i avem model pe sfinții care ne-au dat exemplu prin viețuirea lor înaltă, prin rugăciunea lor, prin nevoința lor, prin faptele lor bune, începând aici cu Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, dar și cu toți părinții care s-au nevoit aici”, a spus IPS Serafim, potrivit sursei citate.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost