Educația sexuală în rândul copiilor cu vârstă mai mică de 14 ani poate constitui sau nu infracțiunea de corupere sexuală a minorilor, în funcție de materialele didactice utilizate sau de stilul de predare, susține avocatul Ioan Mircea David, într-un articol de specialitate publicat de Juridice.ro.
Potrivit sursei citate, atunci când discutăm despre educație sexuală ca disciplină ce ar putea fi predată în rândul copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, putem avea în vedere o normă penală al cărei conținut poate sancționa o conduită similară celei identificată în materialele destinate educației sexuale.
Pot fi considerate acele materiale în care este prezentat corpul uman, dar și eventuala interacțiune dintre persoane, concretizată într-un raport sexual, ca fiind “reprezentații în cadrul cărora se comit acte sexuale de orice natură” și astfel să devină incidentă norma de incriminare prevăzută la art. 221 alin. (4) C.pen.?, se întreabă autorul.
„Exercitarea acestui drept ce va include și dreptul la educație sexuală poate fi privit ca o cauză justificativă ce conduce la imposibilitatea atragerii răspunderii penale, deoarece fapta nu constituie infracțiune.
Cu toate acestea, organele de urmărire penală ar trebui să analizeze în concret conținutul fiecărui material care conduce la suspiciunea comiterii unei astfel de infracțiuni.
Nu cred că poate fi stabilit în mod unanim că materialele utilizate în vederea desfășurării cursurilor de educație sexuală nu pot conduce în nicio situație la atragerea răspunderii penale pentru infracțiunea de corupere sexuală a minorilor, afirmație prin care nu contest rolul pe care l-ar putea avea o astfel de disciplină în procesul de dezvoltare a copiilor și a tinerilor”, explică avocatul Ioan Mircea David.
Articolul integral este disponibil aici.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): România trebuie să solicite CE suspendarea de urgență a importurilor de ouă din Ucraina, așa cum a făcut și Bulgaria - 3 octombrie 2024
- Ministrul Agriculturii, reacție seacă și întârziată la importurile de ouă din Ucraina: Este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene - 3 octombrie 2024
- Președintele Parlamentului georgian a PROMULGAT legea care interzice propaganda LGBT, trecând peste refuzul președintelui țării - 3 octombrie 2024