Alianţa Părinţilor, despre formularul privind vaccinarea copiilor: Părinții au dreptul SĂ NU RĂSPUNDĂ la chestionar. Refuzul NU trebuie justificat

Alianța Părinților a reacționat cu fermitate la anunțul făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, privind formularul pe tema vaccinarii elevilor, avertizând că părinții au dreptul legal să nu completeze acest chestionar.

Într-un comunicat de presă remis pe adresa redacției, Alianța Părinților subliniază că refuzul de a completa un chestionar sau de a da o declaraţie nu trebuie justificat.

Totodată, Alianța Părinților avertizează cu privire la un chestionar similar, lansat de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP), formular care vizează problema vaccinării elevilor și profesorilor și care „pune în discuţie (într-o formă disimulată) restricţionarea dreptului la muncă al cadrelor didactice și restricţionarea dreptului la educaţie al elevilor pe criterii de vaccinare”.

„Vă rugăm să reţineţi: Cele două chestionare sunt mijloace de manipulare și de viciere a consimţământului dumneavoastră.

Întrebările vizează date cu caracter personal, date medicale cu caracter confidenţial, care figurează în mod normal în dosarul medical al unei persoane și nu au caracter public. Informaţiile medicale nu pot face obiectul unui chestionar. Rezultatele pot fi ușor manipulate și interpretate în moduri care să justifice segregarea elevilor.

Dreptul la învăţătură este constituţional și nu poate fi îngrădit pe baza unor sondaje de opinie. Este evident faptul că pentru actul vaccinării nu există consimţământ informat. Părintelui nu-i sunt aduse la cunoștinţă riscurile vaccinării (care sunt deja cunoscute ca fiind grave și frecvente) și pe nimeni nu interesează istoricul medical al copilului (eventuale boli cronice, boli autoimune, boli în evoluţie) care ar contraindica vaccinarea. Singura atitudine raţională la primirea celor două chestionare (al FNAP și al Ministerului Educaţiei) este REFUZUL DE A LE COMPLETA.

Reţineţi: Presiunile de orice fel asupra părinţilor sunt nepermise legal, deci nu poate fi invocată nicio lege care să vă oblige să semnaţi ceva împotriva voinţei dumneavoastră. Refuzul de a completa un chestionar sau de a da o declaraţie NU TREBUIE JUSTIFICAT. Deci, NU PUTETI FI OBLIGATI SA SEMNATI O DECLARATIE IN CARE SA SPUNETI CA NU SUNTETI DE ACORD SA RASPUNDETI LA INTREBARI.

Nu aveţi obligaţia legală să vă justificaţi pentru decizia de a nu răspunde în niciun fel la întrebările din chestionare. Aveţi dreptul să refuzaţi ORICE, fără justificare, iar refuzul dvstră este unul IMPLICIT (adică dacă nu aţi completat și semnat înseamnă că aţi refuzat). Orice cetăţean are dreptul la tăcere și NU există consecinţe legale pentru exercitarea acestui drept. Copilului dumneavoastră nu i se poate interzice accesul la cursuri din cauza refuzului dumneavoastră de a completa chestionarul.

Diriginţii claselor se pot justifica cu privire la îndeplinirea obligaţiei lor de a vă comunica chestionarul/formularul (sau orice alt document) prin alcătuirea unui tabel în care să figureze nominal părinţii cărora le-au fost comunicate documentele. Citiţi capul de tabel! Singura informaţie pe care trebuie să o conţină este aceea că vi s-au comunicat documentele și acest tabel este singurul lucru pe care este recomandabil să-l semnaţi”, se precizează în comunicatul transmis de Alianța Părinților.

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, recent, că sunt în lucru formulare pe tema vaccinării copiilor, distribuite părinților la începutul anului școlar, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost