2.800 km pe urmele ostașilor români din Primul Război Mondial înmormântați în Austria și Slovenia

După ce, în luna august, au călătorit în Polonia, la cimitirele militare unde se află morminte ale eroilor români din Primul Război Mondial, Protos. Athanasie Ulea, preot misionar la Centrul Bisericesc Român din München și Ierom. Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei au întreprins, la mijlocul lunii septembrie, un nou pelerinaj cu aceeași temă, anunță mitropolia-ro.de.

De data aceasta au ajuns la 21 cimitire situate pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar: 14 în Austria, 5 în Slovenia și câte unul în Ungaria și Slovacia.

Primii 1.350 de kilometri

Prima parte a călătoriei a început de la München, joi, 15 septembrie. Ajungând în partea sudică a Austriei, vineri dimineața (16 septembrie) slujitorii altarului s-au oprit la Trofaiach, Leoben și Donawitz, apoi la Cimitirul central din Graz, la Lebring-St. Margarethen, continuând în țara vecină, Slovenia, oprindu-se la mausoleul eroilor din Primul Război Mondial, situat în cimitirul Žale din capitala Ljubljana.

Apoi au mers către granița italiană, unde, de-a lungul fostului front italo-austriac, se află cimitirele militare de la Branik, Klavže-Podmelec și Modrejce. În total 1350 de kilometri.

Următorii 1.450 de kilometri

După slujirea duminicală în bisericile parohiale, cei doi slujitori au pornit iarăși din München luni seara (20 septembrie) într-o nouă călătorie, de data aceasta pe valea Dunării. Marți (21 septembrie) dis-de-dimineață au săvârșit slujba Parastasului pentru eroi la Cimitirul soldaților din Primul Război Mondial din Mauthausen, apoi s-au deplasat în Ungaria, la Ostffyasszonyfa. Aici se află cimitirul militar cu cel mai mare număr de morminte românești din Primul Război Mondial – 4719. Călătoria lor a continuat la cimitirul militar din Petržalka, cartierul sudic al Bratislavei (capitala Slovaciei), apoi la alte locuri de pomenire situate în apropiere: Kittsee, Bruckneudorf și Bruck an der Leitha, nu departe de capitala austriacă. La ceas de seară, cei doi ieromonahi au ajuns la parcela eroilor români situată în Cimitirul Central din Viena, precum și la Tulln și Zwentendorf – trei cimitire unde se săvârșesc regulat slujbe de pomenire de către slujitorii parohiilor românești din zonă, și s-a încheiat la Sigmundsherberg și Marchtrenk, după lăsarea nopții. În total 1.450 de kilometri.

Potrivit sursei citate, la Trofaiach, la poalele Alpilor stirieni, în cimitirul orășenesc („Stadtfriedhof”) se află, în morminte individuale, rămășițele pământești a 88 de soldați români din Primul Război Mondial. În urma cercetărilor preliminarii, se presupune că aceștia au fost prizonieri din luptele purtate de Armata Română în apărarea Munteniei, Olteniei și Dobrogei, în 1916, găsindu-și sfârșitul în lagărul de muncă din Trofaiach.

Astăzi, o cruce mare de piatră, pe care sunt înscriși anii începutului și sfârșitul primei conflagrații mondiale, străjuiește micile cruci individuale din piatră colorată.

La cimitirul din Donawitz, un cartier al orășelului învecinat Leoben, în parcela eroilor de război se află înscrise, pe patru plăci funerare mari, numele a 26 de soldați români, înmormântați laolaltă cu ostași ruși și sârbi, în morminte comune (care azi nu mai pot fi identificate). Și aceștia s-au numărat printre prizonierii de război, aflându-și sfârșitul probabil în lagărul din Knittelfeld sau într-una dintre coloniile de muncă din apropiere.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost