Carantină doar pentru nevaccinați, zone delimitate în mall-uri pentru vaccinați. Premierul Cîțu: Dacă ești vaccinat poți să-ți permiți să-ți vezi de viață mai departe

Guvernul Cîțu a aprobat Hotărârea Comitetul Național pentru Situații de Urgență  (CNSU) privind impunerea unor noi restricții sanitare, principalele măsuri fiind anunțate, joi, de premierul Florin Cîțu, înainte de ședința de guvern.

Premierul Cîțu a ținut să sublinieze că persoanele vaccinate nu trebuie restricționate.

„Cei care sunt vaccinați nu pot fi restricționați pentru că unele persoane din România nu vor să se vaccineze. Dacă ești vaccinat poți să-ți permiți să-ți vezi de viață mai departe”, a spus premierul Florin Cîțu, potrivit Digi 24.

Așadar, persoanele vaccinate vor fi scutite de carantina de noapte, măsură impusă în anumite condiții, în funcție de incidența de infectare.

O altă măsură se referă la obligativitatea ca în centrele comerciale unde își desfășoara activitatea mai mulți operatori economici zonele de servire a preparatelor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice să fie delimitate de restul spațiului, astfel încât accesul în aceste zone să fie permis doar pe baza certificatului sanitar.

Principalele măsuri aprobate joi:

a) creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.

b) creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:

c) creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.

d) delimitarea, la nivelul  centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.

e) introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul  localităților unde incidența  cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru   persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost