Chestionarul privind vaccinarea copiilor, DISTRIBUIT în școli, de vineri. Cum încalcă Ministerul Educației legea privind protecția datelor cu caracter personal

Ministerul Educației a anunțat că începe distribuirea în școli a chestionarului privind intenția de vaccinare a copiilor, chiar dacă ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu, declara recent că Ministerul Educației a fost sancționat pentru încălcarea legii GDPR, deoarece școala nu are dreptul să prelucreze date cu caracter personal, iar formularul colectează exact acest tip de date.

„Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul (disponibil aici) va fi diseminat în unităţile de învăţământ, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligaţie de vaccinare şi va fi pus la dispoziţia părinţilor în vederea completării”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, persoana desemnată pentru protecţia sanitară la nivelul unităţii de învăţământ, în conformitate cu dispoziţiile ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, va transmite Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinţi/tutori legali.

„În cazul exprimării intenţiei de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezenţa părintelui/tutorelui legal al copilului! Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze şi beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinţilor sau reprezentanţilor legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în şcoli de către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) şi Direcţiile de Sănătate Publică”, menţionează sursa citată.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură şi pot fi transmise şi în format electronic, precizează Ministerul Educaţiei.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța recent că Ministerul Educației a fost sancționat pentru încălcarea legii GDPR, deoarece școala nu are dreptul să prelucreze date cu caracter personal, însă nu renunță la formularul pentru vaccinarea copiilor.

Dezvăluirea a venit în contextul în care ministrul Educației vorbea despre chestionarul trimis școlilor în legătură cu intenția de vaccinare. Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu a subliniat că se va distribui un chestionar în şcoli, pentru a afla intenţia părinţilor de a vaccina copiii, după cum a relatat RostOnline la momentul respectiv.

Precizăm că în chestionar trebuie trecut numele părintelui, numele elevului, clasa acestuia, școala și localitatea. Totodată, în chestionar părintele trebuie să precizeze dacă copilul este sau nu vaccinat.

Reamintim că Alianța Părinților a avertizat, recent, că părinții au dreptul legal să NU completeze acest chestionar.

„Dreptul la învăţătură este constituţional și nu poate fi îngrădit pe baza unor sondaje de opinie. Este evident faptul că pentru actul vaccinării nu există consimţământ informat. Părintelui nu-i sunt aduse la cunoștinţă riscurile vaccinării (care sunt deja cunoscute ca fiind grave și frecvente) și pe nimeni nu interesează istoricul medical al copilului (eventuale boli cronice, boli autoimune, boli în evoluţie) care ar contraindica vaccinarea. Singura atitudine raţională la primirea celor două chestionare (al FNAP și al Ministerului Educaţiei) este REFUZUL DE A LE COMPLETA.

Reţineţi: Presiunile de orice fel asupra părinţilor sunt nepermise legal, deci nu poate fi invocată nicio lege care să vă oblige să semnaţi ceva împotriva voinţei dumneavoastră. Refuzul de a completa un chestionar sau de a da o declaraţie NU TREBUIE JUSTIFICAT. Deci, NU PUTETI FI OBLIGATI SA SEMNATI O DECLARATIE IN CARE SA SPUNETI CA NU SUNTETI DE ACORD SA RASPUNDETI LA INTREBARI.

Nu aveţi obligaţia legală să vă justificaţi pentru decizia de a nu răspunde în niciun fel la întrebările din chestionare. Aveţi dreptul să refuzaţi ORICE, fără justificare, iar refuzul dvstră este unul IMPLICIT (adică dacă nu aţi completat și semnat înseamnă că aţi refuzat). Orice cetăţean are dreptul la tăcere și NU există consecinţe legale pentru exercitarea acestui drept. Copilului dumneavoastră nu i se poate interzice accesul la cursuri din cauza refuzului dumneavoastră de a completa chestionarul.

Diriginţii claselor se pot justifica cu privire la îndeplinirea obligaţiei lor de a vă comunica chestionarul/formularul (sau orice alt document) prin alcătuirea unui tabel în care să figureze nominal părinţii cărora le-au fost comunicate documentele. Citiţi capul de tabel! Singura informaţie pe care trebuie să o conţină este aceea că vi s-au comunicat documentele și acest tabel este singurul lucru pe care este recomandabil să-l semnaţi”, se preciza în comunicatul transmis de Alianța Părinților, după cum a anunțat RostOnline.

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost