Patriarhul Daniel, la Muzeul Național al Satului, despre românii din Drăguș care au emigrat în America înainte de Primul Război Mondial: Nu au părăsit credința ortodoxă. Și-au păstrat spiritualitatea, cultura și tradițiile

Patriarhul Daniel a vizitat luni, 27 septembrie 2021, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Vizita Preafericirii Sale a fost ocazionată de Ziua Satului Românesc, sărbătoare celebrată în ultima duminică din septembrie, anunță Basilica.ro.

„Americanii” din Drăguș

Patriarhul Daniel a amintit de cazul satului brașovean Drăguș care a devenit celebru în urma cercetărilor făcute de sociologi din echipa lui Dimitrie Gusti în 1929.

Din Drăguș, înaintea Primului Război Mondial, au emigrat foarte mulți români în SUA și au revenit ulterior mai mult de jumătate. Cu toate acestea, nicio familie nu a fost dezintegrată și niciunul dintre cei plecați nu au părăsit credința ortodoxă.

Mai mult, cei care au plecat și nu erau căsătoriți s-au întors și s-au căsătorit numai cu fete din satul lor și după tradiția lor locală, a precizat Patriarhul Daniel.

„Din America au învățat disciplina muncii și un respect mai mare pentru ordinea publică, dar și-au păstrat: spiritualitatea, cultura, tradițiile”, a subliniat Patriarhul Daniel, potrivit sursei citate.

Patriarhul Daniel a scris câteva rânduri în cartea de onoare a muzeului:

Sursa foto: Ziarul Lumina

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost