Când deciziile politice distrug vieți! Adela Cojan (CNAS): Rata de succes a tratamentelor cancerelor din România a fost de doar 12%, în 2020

Rata de succes a tratamentelor cancerelor din România a fost de doar 12% în 2020, anul în care autoritățile au decis, în contextul pandemiei, să restricționeze accesul bolnavilor non-covid în spitale.

Autoritățile române nu au învățat nimic din greșelile făcute în primul an de pandemie și decid, la un an distanță, să restricționeze din nou accesul bolnavilor non-covid la controale sau tratamente în spitale.

În jur de 88% din cazurile de cancer al căror tratament a fost finanțat în 2019 au fost regăsite în 2020 pe lista CNP-urilor pacienților decedați”, a declarat, recent, Adela Cojan președintele interimar al CNAS.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței CursDeGuvernare Sănătatea – sursă de competitivitate: Investiția în sistemul sanitar și aportul vieții sănătoase la economie” (14.09.2021).

„Erau cazuri de cancere descoperite târziu, în stadiul 2, 3, cu metastaze. Dacă s-ar depista precoce, șansele de supraviețuire ar fi mult mai ridicate”, a precizat Adela Cojan.

În contextul acestor statistici îngrijorătoare, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, luni, că va fi emis un ordin conform căruia, pentru o perioadă de 30 de zile, vor fi suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale, precum şi alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost