ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, întrebat despre pronunțarea preoților pe teme medicale: NU pot să recomand cuiva să se vaccineze

ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost întrebat de un credincios, la rubrica „Răspunsul ierarhului” de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în ce măsură sunt îndreptățiți preoții să se pronunțe cu privire la anumite probleme de natură medicală, anunță Antena3.

„În ce măsură sunt îndreptățiți preoții slujitori să predice public împotriva unor probleme de natură, în esență, medicală? Nu mă număr printre revoltații care așteptau ca Biserica să susțină campanii de convingere a populației de a se vaccina; și nu aștept ca dumneavoastră sau orice alt ierarh să ofere exemple practice în privința asta. Totuși, vi se pare firesc, etic, sau măcar acceptabil ca preoții să exprime păreri ferme și chiar revoltate, inclusiv îndemnând explicit oamenii să refuze un act medical?”, a întrebat un credincios.

Iată răspunsul ÎPS Calinic:

„1. Atunci când am fost întrebat, în legătură cu vaccinul, am spus răspicat că nu am acreditare în acest sens și nu mă pot pronunța.

2. Dacă unii clerici își permit să o facă, probabil că ei, pe lângă studiile teologice, au și alte studii acreditate în domeniul medical, plus foarte mulți prieteni, profesori, doctori, biologi etc., ce pot emite opinii pertinente în acest domeniu.

3. Legile, hotărârile, prevederile Statului privind combaterea transmiterii virusului trebuie aplicate si respectate; legat de vaccin, personal, ca slujitor al Bisericii, nu pot să recomand cuiva să se vaccineze sau nu din foarte multe motive. Dacă, Doamne, ferește!, ulterior apare vreun efect neprevăzut, îți încarci conștiința și trebuie să răspunzi în fața lui Dumnezeu și a familiei. În fața dramelor ești singurul în măsură să hotărăști! Pace și bucurie ziditoare de suflet!”

Recent, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a făcut anumite precizări cu privire la starea de sănătate a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, anume că urmează un tratament medical și proceduri specifice după ce a fost diagnosticat și tratat corespunzător în urma contactării virusului covid.

În comunicat se preciza că ÎPS Calinic nu a fost niciodată intubat sau într-o stare gravă.

Precizările au fost făcute după ce în spațiul public au apărut informații cu privire la starea de sănătate a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, potrivit Basilica.ro.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost