Medicul Valeriu Gheorghiță a admis, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că valabilitatea vaccinurilor nu este cunoscută în prezent, fiind nevoie să treacă suficient timp pentru a se vedea dacă vaccinurile își păstrează sau nu stabilitatea.
Declarația a fost făcută, marți, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea (CNCAV).
Întrebat fiind despre dozele de vaccin expirate, medicul Valeriu Gheorghiță a încercat să ofere o explicație privind prelungirea din pix a termenului de valabilitate, argumentând că una e valabilitatea, alta stabilitatea, dar recunoscând totuși că loturile respective aveau totuși un termen inscripționat.
Iată declarația lui Valeriu Gheorghiță:
„Reporter: Bună ziua! Ați venit cu câteva lămuriri în legătură cu acele doze de vaccin expirate; sunt încă foarte multe persoane care refuză vaccinarea în momentul în care cer să vadă data de pe flacon. Ce le sfătuiți să facă și în cât timp vor fi retipărite aceste etichete?
Valeriu Gheorghiţă: În primul rând, nu este vorba de doze care erau expirate. Sunt doze care erau în valabilitate și pentru care s-a extins perioada cu încă trei luni, ele aflându-se, repet, la o temperatură de -80 de grade, stocate, fără să existe întreruperea acestui lanț de frig. Acest lucru s-a aplicat și se aplică în toate celelalte țări și este un lucru care se așteaptă și în viitor – să se extindă perioadele de stabilitate pentru majoritatea vaccinurilor. Știm, de pildă, că Johnson&Johnson are o stabilitate de doi ani, la -20 de grade.
Foarte probabil că, în viitor, vom avea astfel de extensii ale perioadei de stabilitate, și implicit, de valabilitate, pentru că trebuie să treacă suficient timp ca să vedem că vaccinurile își păstrează stabilitatea.
Deci, în niciun caz, nu vorbim de doze care erau expirate. Sigur că loturile care erau deja recepționate au venit cu un termen inscripționat, pentru care se cunoștea perioada de stabilitate, și implicit, de valabilitate, dar este extrem de greu să retragi loturile respective, pentru că asta înseamnă o întrerupere a lanțului de frig.
Tocmai de aceea, această perioadă de valabilitate a fost corectată conform deciziei Agenției Europene a Medicamentului, în Registrul Electronic Național al vaccinărilor, unde se face acest management al stocurilor, pe baza căruia noi putem ști care sunt dozele, din ce lot care urmează să iasă din valabilitate și așa mai departe. Iar această dată de valabilitate va fi imprimată în perioada următoare, cred că zilele următoare se va rezolva, din punct de vedere tehnic, această situație, pe adeverința pe care fiecare om o are, o primește la momentul vaccinării. Deci, în niciun caz, nu vorbim de doze care erau expirate. Cele care au fost scoase din acest regim de temperatură de -80 de grade la momentul la care s-a dat decizia Agenției Europene a Medicamentului și ulterior a ANM-ului, și-au pierdut valabilitate și au ieșit deja din uz. Sunt cele 137.000 de doze care au fost retrase. Deci, în niciun caz, nu vorbim de doze care au fost administrate în centre de vaccinare și care să fie în afara perioadei de valabilitate”.
De altfel, Grupul de comunicare al CNCAV a transmis, în 30 septembrie a.c., că „în urma analizării datelor noi de stabilitate, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech”.
Această decizie se aplică și loturilor fabricate și eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius și -60 grade Celsius.
În urma acestei decizii, dozele de vaccin Comirnaty aflate pe lanțul de temperatura ultra joasă (intre -90 grade Celsius și -60 grade Celsius) în depozitele naționale au un termen de valabilitate extins, cu 3 luni, până cel mai devreme la finalul acestui an, a anunțat atunci CNCAV.
- Mănăstirea Radu Vodă din Capitală se pregătește de hramul Sfântului Nectarie de la Eghina (program) - 3 noiembrie 2024
- Alegeri prezidențiale în Republica Moldova - 3 noiembrie 2024
- Patriarhul României, mesaj de compasiune și solidaritate cu poporul sârb, după tragicul accident de la Novi Sad - 2 noiembrie 2024