11 noiembrie. Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește, în 11 noiembrie, pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți.

Sfântul Mina a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305) şi era din Egipt, creştin cu credinţa, iar cu slujba ostaş din ceata tribunului Firmilian, aflându-se cu trupa sa în cetatea Cotiani din Frigia, scrie Ziarul Lumina.

În întreg Imperiul Roman creştinii erau aspru pedepsiţi cu chinuri şi cu moarte pentru credinţa lor. Atunci, fericitul Mina, nesuferind să vadă cinstindu-se rătăcirea păgânească şi închinarea la idolii cei fără suflare, a lepădat ostăşia şi s-a dus în munţi, în pustie, vieţuind mai bine cu fiarele sălbatice decât cu un popor care nu-L cunoaşte de Dumnezeu.

După multă vreme, în cetatea Cotiani s-a făcut praznic mare în cinstea zeilor păgâni. Deci, Sfântul Mina, umplându-se de râvnă pentru Dumnezeu, a venit în cetate şi L-a propovăduit cu mult curaj pe Hristos Iisus Mântuitorul. Pentru aceasta a fost prins şi dus înaintea lui Arghirisc dregătorul, care a poruncit să fie bătut cu vergi şi târât prin cioburi ascuţite.

L-au frecat apoi cu gheme de păr aspru, fără milă, l-au ars cu făclii şi l-au tras pe roată. Dar Dumnezeu Îşi întărea mucenicul care, rămânând nestrămutat în credinţă, striga că nu se va lepăda de Hristos. Pentru aceasta, închinătorii la idoli i-au tăiat capul Sfântului Mina.

Zi de hram la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”-Vergu din Capitală

Fragmente din sfintele moaşte ale Sf. Minase află şi în Bucureşti, la biserica ce îl are ca ocrotitor (Biserica „Sfântul Mina”-Vergu, Protopopiatul Sector 3 Capitală).

Racla ce adăpostește un fragment din moaștele sfântului a fost scoasă, miercuri, în procesiune și a fost așezată spre închinarea credincioșilor în baldachinul special amenajat în curtea bisericii, notează sursa citată.

„O parte din moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina se află la biserica noastră începând cu anul 1874, după cum mărturisesc documentele istorice. În urma unei minuni săvârșite cu icoana Sfântului Mare Mucenic Mina de la biserica ctitorului Stelea, care, «înconjurată de flăcări și de jăratic», după cum spun autorii și istoricii, în anul 1847, a rămas întreagă, deși biserica arsese în întregime. Văzând despre ce este vorba, credincioșii au dus icoana la Mitropolie, iar mitropolitul de atunci a decis să aducă acea icoană la paraclisul voievodal al Ancuței Brâncoveanu, adică biserica noastră.

De atunci, din 1847 se află icoana în această biserică. Ca urmare a demersurilor făcute, s-au trimis emisari atât către Egipt, pentru că Sfântul Mina este egiptean, dar și către Athos, reușindu-se aducerea moaștelor aici în anul 1874. De atunci, marele mucenic ocrotește în mod deo­sebit biserica aceasta și nădăjduim că toți cei care vin cu credință simt această mijlocire și ocrotire a sfântului și a tuturor sfinților”, a spus părintele paroh Gheorghe Ispas.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost