VIDEO/ Paradă militară cu torțe și uniforme de epocă, de Ziua Națională la Alba Iulia. „Treceți batalioane române Carpații”, cu Garda Națională

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2021, marți, 30 noiembrie, în Alba Iulia, a avut loc un spectacol de reconstrucție a unui eveniment istoric,  care a debutat din Piața Tricolorului, ca mai apoi să ajungă la Poarta a III-a și în final la Piața Cetății a municipiului, anunță Ziarul Unirea.

Evenimentul istoric vizează Garda Națională de la Alba Iulia, grupul de soldați care a activat în preajma Unirii de la 1 Decembrie 1918, având rolul esențial de a păzi orașul ce găzduia lucrările Marii Adunări Naționale.

Potrivit sursei citate, Garda Naţională de la Alba Iulia a fost revitalizată printr-un proiect la Muzeului Unirii. Cântecul „Treceți batalioane române Carpații” a inspirat titulatura evenimentului de marți.

Corul Bărbătesc din Finteușul Mare, Maramureș, fondat la 1 decembrie 1918 de preotul Valer Dragoș și învățătorii Gavril Bogdan, Nistor Dragoș a fost printre primele ansambluri care au interpretat acest cântec. Acest cor interpretează cântecul original și astăzi, neîntrerupt încă din 1918.

Mențiuni care datează acest cântec în acea perioadă pot fi găsite în diferite lucrări istorice – una dintre ele atestând faptul că, în februarie 1919, voluntarii din „Legiunea Română de Voluntari Transilvăneni – Bucovineni” deja cunoșteau o versiune a cântecului:

„Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă / Visam de când eram copii / Să trecem Carpații / Ne trebuie Ardealul, / De-o fi să ne-ngroape de vii!”.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost