Avertisment al oamenilor de știință: prea multe vaccinuri pot dăuna capacității organismului de a lupta împotriva coronavirusului

Vaccinarea împotriva virusului gripei chinezești a început exact în urmă cu un an de zile și în unele state se vaccinează deja cu a patra doză. În Israel se recomandă a patra doză de vaccin pentru cei în vârstă, cei ce lucrează în sistemul medical și cei cu sistemul imunitar compromis.

Prețul va fi mai mare dacă nu vaccinăm”, a spus dr. Boaz Lev, șeful grupului consultativ, la o conferință de presă miercuri, 22 decembrie, seara. Descriind răspândirea Omicron drept „un tsunami sau tornadă”, a adăugat că „nu putem aștepta prea mult timp înainte de a lua o deciziei”.

Putem sta în fotoliile noastre academice și aștepta cercetări din străinătate”, a spus dr. Tal Brosh, un alt membru al comitetului consultativ, „dar acesta este un privilegiu pe care nu cred că îl avem”.

Prim-ministrul Naftali Bennett a spus clar că susține o a patra doză de vaccin, declarând că „cetățenii Israelului au fost primii din lume care au primit o a treia doză și continuăm să fim primii și cu a patra doză”, iar ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, a sugerat că o nouă rundă de vaccinare ar putea începe duminică, 26 decembrie. Însă până joi, 23 decembrie, Ministerul Sănătăţii nu a dat curs sfatului, iar un înalt oficial al ministerului a spus că aşteaptă mai multe date din alte ţări.

Pe de altă parte sunt și oameni de știință care au avertizat că prea multe vaccinuri într-un timp așa de scurt mai mult dăunează, provocând oboseala sistemului imunitar și compromițând astfel capacitatea organismului de a lupta împotriva coronavirusului. Câțiva membri ai comitetului consultativ al guvernului au exprimat această îngrijorare cu privire la persoanele în vârstă, potrivit unui rezumat scris al discuției obținut de The New York Times.

Prof. Hagai Levine, epidemiolog și președinte al Asociației medicilor generaliști din Israel, a spus că Israelul nu a observat încă o creștere bruscă a infecțiilor – infecțiile zilnice sunt în jur de 1.200 pe zi, în scădere de la 11.000 la vârful valului Delta din august – și că nu există dovezi că ar fi nevoie de o a patra doză pentru a preveni îmbolnăvirea severă de la Omicron.

Respect opinia celor care spun că mai bine ai grijă decât să-ți pară rău”, a spus profesorul Levine într-un interviu, „și nu există nicio problemă cu a fi pregătit. Dar înainte de a vaccina cu o a patra doză, ar fi mai bine să așteptăm studii mai aprofundate.

Un alt critic vocal, prof. Dror Mevorach, care conduce secția de coronavirus de la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, a cerut de asemenea să se aștepte mai multe date. „Doar pentru că am condus cu a treia doză nu înseamnă că ar trebui să existe o a patra doză fără bază științifică”, a spus acesta. Scăderea anticorpilor în timp este naturală, a spus el, iar creșterea anticorpilor poate avea beneficii limitate.

Sursa: The New York Times via dnyuz.com


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost