Comisia Europeană lansează o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei. Reacția Varșoviei: Un ATAC asupra Constituţiei şi suveranităţii naționale!

Comisia Europeană (CE) a lansat, miercuri, o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei, după decizia anunţată în octombrie de Tribunalul constituţional polonez în care era contestată întâietatea dreptului european în faţa celui naţional.

„Considerăm că această jurisprudenţă încalcă principiile generale de autonomie, de întâietate, de eficacitate şi de aplicare uniformă a dreptului Uniunii şi deciziile cu caracter obligatoriu ale Curţii de Justiţie (a UE). Considerăm în acelaşi timp că Tribunalul constituţional (polonez) nu mai răspunde exigenţelor unui tribunal independent şi imparţial stabilit prin lege, aşa cum o cere tratatul UE”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-o primă reacţie, viceministrul justiţiei din Polonia, Sebastian Kaleta, a declarat:

„Lansarea procedurii de infringement împotriva Poloniei reprezintă un atac asupra Constituţiei şi suveranităţii Poloniei”.

Reamintim că la începutul lunii octombrie, Tribunalul constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost