Școala românească din Ciudei, una din cele mai vechi din nordul Bucovinei

Lângă Crasna Bucovinei, în localitatea Ciudei, regiunea Cernăuți, se află una din cele mai vechi școli românești din nordul Bucovinei, care are peste 205 ani, notează Agenția BucPress.

Potrivit sursei citate, la școala veche din comuna Ciudei învață 316 copii, dornici să studieze în limba maternă la ei acasă.

Satul Ciudei, este o localitate locuită în mare parte de români. Pentru ca aceștia să-și păstreze tradițiile, obiceiurile și portul popular, în cadrul liceului au loc mai multe activități extrașcolare.

Cadrele didactice de la Liceul din Ciudei, regiunea Cernăuți se arată a fi îngrijorate în legătură cu apropierea anului 2023 când va intra în vigoare noua Lege a Educației, care va restrânge simțitor dreptul românilor de a învăța în limba maternă.

Este absolut important faptul că școlile din comuna Ciudei sunt sprijinite constant de conducerea primăriei, care susține în mod real păstrarea învățământului în limba română în aceste instituții de învățământ. De asemenea, este îmbucurător faptul că mai întâlnim prin satele Bucovinei oameni entuziasmați pentru care limba română, tradițiile populare, credința străbună sunt valori sfinte. Astfel de oameni am întâlnit de această dată în comuna Ciudei, regiunea Cernăuți, informează BucPress.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost