Acad. Ioan Aurel Pop, mesaj de suflet pentru comunitățile românești din afara granițelor: Acești români trebuie să aibă sentimentul că sunt ai ţării şi că ţara are grijă de ei

Românii din comunitățile istorice din afara granițelor trebuie să aibă sentimentul că ţara are grijă de ei şi acest sentiment ar trebui să vină dinspre Guvern, dinspre Parlament, dinspre acele instituţii menite să-i guverneze pe români, a spus președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat postului Radio România Actualități, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Întrebat fiind ce însemnătate poate avea ziua de 24 ianuarie pentru românii de peste hotare, cum este cazul celor care trăies în Transcarpatia sau pe Valea Timocului, Acad. Ioan Aurel Pop a răspuns:

„Să ştiţi că şi atunci, în epocă, a avut o importanţă pentru românii din provinciile aflate sub dominaţii străine şi care nu şi-au putut uni în 1859 fiindcă, chiar de la începutul domniei, Alexandru Ioan Cuza a acordat importanţă acestor români, mai ales celor din Transilvania, deci mesajul actului e unul îndreptat spre toţi românii, iar astăzi, fireşte, nu s-a putut ca toţi românii din preajma graniţelor României să poată trăi în interiorul României datorită unor împrejurări istorice greu de detaliat aici, însă aceşti români ar trebui să aibă sentimentul că sunt ai ţării şi că ţara are grijă de ei şi acest sentiment ar trebui să vină dinspre Guvern, dinspre Parlament, dinspre acele instituţii menite să-i guverneze pe români. Ei trebuie să rămână, fireşte, credincioşi statelor în care trăiesc, dar sentimentul etnic naţional, limba tradiţiile, obiceiurile şi gândul la ceea ce s-a întâmplat în 1859 le poate conferi un sentiment de stabilitate şi le poate da încredere în viitor”.

Totodată, președintele Academiei Române a subliniat importanța pe care ziua de 24 ianuarie trebuie să o aibă pentru toți românii.

„Dacă vom reuşi să privim istoria ca o parte din viaţa noastră, chiar dacă este viaţă trecută, atunci vom ajunge să fim cumva stimulaţi de exemplele de atunci şi poate că vom fi mai vrednici pentru prezent şi vom fi mai vrednici pentru viitor, dând un exemplu copiilor şi nepoţilor noştri, fiindcă românii au nevoie de casa lor, de mediul lor, în care să trăiască, aşa cum fiecare popor are nevoie de o patrie”.

Interviul integral este disponibil aici:

Știri pe acest subiect:

Senatorul Claudiu Târziu, promisiune pentru românii din Valea Timocului: Voi lupta pentru drepturile lor, pentru școli și presă în limba română, pentru dreptul de a-și construi biserici

Românii din Timoc își strigă disperarea: Vrem reciprocitate. Să avem şi noi drepturile pe care le au sârbii în România!


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost