Experimentul Milgram, de fapt un set de câteva experimente asemănătoare, s-a desfășurat în anii 60 ai secolului trecut. Numele experimentului vine de la numele psihologului Stanley Milgram de la Universitatea Yale din SUA care a vrut să vadă dacă scuza criminalilor de război, că au acționat așa cum au acționat pentru că așa erau ordinele, este validă.
Ca atare a conceput un experiment pentru care a recrutat subiecții printr-un anunț la ziar. La experiment participau trei oameni, psihologul Stanley Milgram, un complice al său și subiectul experimentului. Odată ce subiectul se prezenta la locul stabilit, psihologul Stanley Milgram îi spunea că atât el cât și complicele participau la experiment și în ce consta acesta. Cei doi participanți, subiectul și complicele, trăgeau la sorți bilete să vadă care dintre ei va avea rolul profesorului și care va avea rolul elevului. Tragerea la sorți era trucată astfel încât subiectul experimentului să fie tot timpul în rolul profesorului.
Odată ce erau stabilite rolurile, complicele, adică cel ce juca rolul elevului, era mutat într-o altă cameră unde, chipurile, era conectat prin fire la curent electric. Subiectul experimentului, adică cel ce juca rolul profesorului, era într-o altă cameră de unde îi punea întrebări elevului. Dacă acesta nu răspundea corect, profesorul îi trimitea un șoc electric. Voltajul șocului electric creștea progresiv de la 15 V până la 450 V. Panoul de unde subiectul experimentului transmitea șocul electric era marcat în ordine crescătoare, cu valori de 15 V între trepte și cu mesaje de atenționare despre cât de periculos era șocul, pe o scală de la nepericulos până la mortal.
În cursul experimentului, odată cu creșterea în intensitate a șocului electric, toți subiecții începeau să aibă dubii și ezitări dacă să transmită șocul electric. În aceste momente era încurajat de psihologul Stanley Milgram să continue în patru trepte:
- Continuați, vă rog!
- Pentru succesul experimentului e important să continuați!
- Este absolut esențial să continuați!
- Nu aveți altă alternativă decât să continuați!
Abia dacă subiectul refuza după cea dea patra comandă se întrerupea experimentul.
Concluziile au fost șocante. Absolut toți participanții la experiment au mers până la valoarea de 300 V a șocului electric, iar 65% dintre ei au mers până la 450 V.
Acum comparați experimentul Milgram cu ce se întâmplă în lume, observați obediența majorității la abuzurile autorităților și înțelegeți de ce s-a ajuns ca toate abuzurile să fie acceptate ca un lucru firesc, ba chiar benefic, de majoritatea populației.