Microsoft Word și corectitudinea politică

Microsoft deține și comercializează procesorul de texte Word, parte a pachetului Microsoft Office. Până acum aveau integrat în software un corector de cuvinte care-ți arată unde ai scris un cuvânt greșit și-ti oferă variante corecte pentru a-l înlocui.

Mai nou, varianta în engleză a procesorului Word conține și un corector de expresii. Astfel că acum sunt subliniate și cuvintele sau expresiile care ar putea jigni pe cineva în funcție de sex, vârstă, orientare sexuală, etnie sau chiar „statut socioeconomic” și, la fel ca și corectorul de cuvinte, îți oferă sugestii de cuvinte/expresii cu care acestea ar putea fi înlocuite.

Dar să vedem ce anume consideră a fi cuvinte/expresii jignitoare noul corector Word.

Barry Manilow are o melodie celebră, Copacabana, care începe cu următorul vers: „Her name was Lola, she was a showgirl” (Numele ei era Lola, era o showgirl).  Acum Word sugerează înlocuirea cuvântului „showgirl” cu „dancer„, „performer” sau „performing artist„. „Showgirl” ar putea fi tradus în română ca „dansatoare de cabaret„, expresie considerată, mai nou, jignitoare.

La fel, în fraza celebră rostită de Neil Armstrong când a făcut primul pas pe Lună, „That’s one small step for man, one giant leap for mankind” (Acesta este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire), Word sugerează să fie înlocuit cuvântul „mankind” cu „humankind” sau „humanity„. Aici e vorba de faptul că „mankind” conține cuvântul „man„, adică „bărbat” în engleză, și care trebuie înlocuit cu „human„, adică „om”.

Un alt cuvânt care a intrat în vizorul Word ca fiind incorect politic este „maid„, cuvând folosit în trecut, în lumea anglosaxonă, pentru a descrie o servitoare, dar care a evoluat și care acum e folosit pentru a descrie o persoană care face curățenie, cuvânt care ar trebui înlocuit cu expresia „house cleaner„, adică persoană care curăță case. Pe lista neagră se regăsește și cuvântul „master„, care în perioada colonială era asociat cu stăpânii de sclavi, dar care în prezent e folosit fără a mai avea conotații coloniale și care ar trebui să fie înlocuit cu cuvântul „expert„.

Verificatorul poate fi activat și dezactivat dintr-un meniu numit „Gramatică și rafinări”, care listează toate categoriile pe care le verifică: prejudecăți de vârstă, prejudecăți culturale, insulte etnice, părtiniri de gen, pronume neutre de gen, limbaj specific genului, prejudecăți rasiale, sexuale, prejudecăți de orientare și părtinire socioeconomică.

Sursa: The Sun

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost