Revoltă în Kazahstan. Poliția anunță că zeci de protestatari au fost „eliminați”. Rusia intervine cu trupe. Care este situația celor 100 de români aflați acolo

Protestele începute duminică în Kazahstan s-au transformat într-o adevărată revoltă populară, în doar câteva zile fiind decretată starea de urgență în întreaga țară, iar zeci de protestatari fiind „eliminați”, după cum a anunțat, joi dimineața, poliția.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat, în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, apoi în Almatî, după cum au transmis agențiile de presă internaționale.

Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat, miercuri, instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.

Joi dimineața, mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestau a treia zi consecutiv împotriva guvernului, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, poliţia din cel mai mare oraş al ţării a afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de Reuters, că zeci de participanţi la revoltă au fost „eliminaţi”.

Tot joi, Rusia a anunțat că trimite trupe în Kazahstan ca răspuns la solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev, notează sursa citată.

100 de români se află în Kazahstan

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, joi, că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranță.

„De asemenea, misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private. Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitările existente”, se precizează în comunicatul transmis de MAE.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Kazahstan: +77771926464.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost