„Despre valorile pe care le transmitem copiilor noștri”- Budapesta, 2022

Într-un articol publicat de El Correo De Espana și preluat de Demokracija.eu, jurnalistul spaniol Álvaro Peñas vorbește despre Summitul internațional dedicat copiilor, familiei și valorilor tradiționale, organizat zilele trecute de Colegiul Mathias Corvinus din Budapesta, eveniment care a reunit specialiști de top din întreaga lume.

Summitul Budapesta 2022, organizat de Colegiul Mathias Corvinus (MCC) în perioada 16-17 februarie, a fost un succes răsunător și o dovadă în plus că Budapesta devine o nouă Romă a gândirii conservatoare. Evenimentul s-a concentrat pe o temă de mare actualitate, „Despre valorile pe care le transmitem copiilor noștri”, într-un moment în care Ungaria și Polonia se confruntă cu furia Comisiei Europene pentru că nu acceptă ideologia de gen în școli. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, a definit această ideologie ca făcând parte dintre „valorile europene”; din acest motiv este atât de important să cunoaștem care sunt valorile sănătoase pentru o societate și care ar trebui transmise copiilor noștri. La evenimentul organizat de Colegiul Mathias Corvinus au participat 30 de speakeri invitați, experți din întreaga lume, care și-au împărtășit ideile în fața celor peste 750 de persoane care au asistat la conferințe.

Participanții au avut ocazia să asculte experți străini de prestigiu, precum: Katy Faust, fondatoarea organizației pentru drepturile copiilor Them Before Us; Heather Mac Donald de la Manhattan Institute, autor bestseller al New York Times; filosoful, editorialistul și Visiting Fellow la Colegiul Mathias Corvinus, Peter Boghossian; sociologul și profesorul la Universitatea din Kent, Frank Füredi; Joshua Katz, lingvist, clasicist și profesor la Princeton Universitatea; John O’Sullivan, analist politic și jurnalist; Rod Dreher, autor bestseller și redactor-șef al publicației The American Conservative, și Josh Hammer, editorialist la Newsweek și cercetător la Fundația Edmund Burke.

Josh Hammer a scris un articol despre vizita pe care a efectuat-o în Ungaria, intitulat The view from Budapest, potrivit căruia: „Mass-media occidentală îl prezintă de obicei pe Viktor Orbán într-o manieră isterică, acuzându-l de autocrație, cripto-fascism sau de brutalitate de-a dreptul. Este greu de crezut că vreunul dintre acești războinici stângiști de tastatură l-a întâlnit vreodată pe Orbán, cu atât mai puțin să fi petrecut ceva timp cu acesta (…). În urma experienței mele directe, pot confirma că premierul Ungariei nu este nici pe departe personajul caricatural pe care îl portretizează mass-media (…). Este un intelectual conservator autentic. Orbán a fost la Oxford și dedică, săptămânal, câte o zi lecturii individuale și aprofundării materialelor politice. Este educat și bine-informat.

Pe lângă experți străini, la conferință au fost prezenți oameni politici precum Judit Varga, Ministrul ungar al Justiției, care a subliniat că „Colegiul Mathias Corvinus, una dintre cele mai importante instituții de studii avansate din Europa Centrală, pune țara noastră pe harta gândirii prin acești speakeri de prestigiu internațional”. Balázs Orbán, „directorul politic” al prim-ministrului Ungariei, a afirmat în discursul său că „trebuie să ne învățăm copiii să fie independenți în gândire, creativi în muncă, pregătiți să participe la dezbateri și să mărturisească din toată inima valorile fundamentale ale Occidentului creștin și ale Ungariei”.

De asemenea, au mai participat binecunoscuți speakeri maghiari, între care: Gergely Böszörményi-Nagy, fondatorul Fundației MOME; profesorul András Lánczi, membru al Consiliului de Administrație al MCC, și Gergely Szilvay, jurnalist senior la Mandiner și autor al A gender-elmélet kritikája („O critică a teoriei genului”), o carte care avertizează asupra efectelor teribile ale ideologiei de gen și „progresismului Vestului autodistructiv”.

O serie de membri din staff-ul academic al Colegiului au luat cuvântul la conferință, între aceștia fiind: Imre Porkoláb, director al Academiei de Leadership; Melinda Hal, șefa Centrului „Trup și Suflet”; Boris Kálnoky, șeful școlii media; János Setényi, aflat la conducerea Institutului de Învățare; Lénárd Sándor, șeful Centrului pentru Drept Internațional; Márton Sulyok, șeful Centrului pentru Drept Public, și Rodrigo Ballester, conducătorul Centrului pentru Studii Europene. Ballester a precizat că evenimentul a fost un mare succes și că „numeroși gânditori conservatori vin în Ungaria pentru a se putea exprima liber”.

Evenimentul organizat de Colegiul Mathias Corvinus a reliefat importanța de a ne proteja copiii și a le transmite valorile tradiționale, valori care le asigură cunoaștere și le oferă un cadru sigur pentru dezvoltare, și care poate fi, totodată, o cale de a ieși din criza cu care se confruntă societățile noastre. Așa cum spunea Katy Faust, „copiii au nevoie de stabilitate și de echilibru, de părinți depinzând satisfacerea aceste necesități”.

În ceea ce privește instituțiile de învățământ, dr. Calum Nicholson a afirmat că educația instituțională de astăzi se concentrează, în primul rând, pe transmiterea de cunoștințe tehnice, în defavoarea elevului, punând mai puțin accentul pe valorile tradiționale și pe interacțiunea de tip clasic care a avut o influență istorică asupra socializării tinerilor. Un alt speaker, istoricul Hélène de Lauzun, a subliniat funcția educațională a serialelor de televiziune. În opinia sa, tinerii de astăzi citesc mai puține cărți și vizionează mai puține filme artistice. În schimb, serialele TV au devenit singurul mod care îi menține pe tineri implicați, având astfel o influență uriașă asupra formării identității acestora.

Rezumatele Summitului organizat de MCC , „Despre valorile pe care le transmitem copiilor noștri”, sunt disponibile pe website-ul oficial al Mathias Corvinus Collegium. Succesul de care s-a bucurat conferința relevă o importanță în creștere a activităților Colegiului, cu speakeri de top care, în multe cazuri, nu se pot exprima liber în țările lor aflate sub dictatura „corectitudinii politice” și care văd în Ungaria un spațiu autentic al libertății academice, ceea ce este extraordinar pentru conservatorii din întreaga lume occidentală.

Traducere de Dragoș MOLDOVEANU


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost