Justin Trudeau a declarat stare de urgență în Canada

Justin Trudeau a anunțat luni după-amiază, pentru prima dată în istoria Canadei, activarea legii privind situațiile de urgență, declarând că guvernul federal a invocat actul pentru a ajuta forțele de ordine să deblocheze punctele de trecere a frontierei, precum și să elibereze centrul orașului Ottawa, capitala federală, ocupat în prezent de participanții la marșul împotriva dictaturii medicale.

El a spus că actul va fi folosit într-un mod limitat atât în timp, cât și geografic și nu va fi folosit pentru a aduce armata pe străzi și nici pentru a suspenda drepturile canadienilor stabilite prin Carta drepturilor și libertăților canadiane.

Legea privind situațiile de urgență a înlocuit legea anterioară privind măsurile de război, care a fost folosită de prim-ministrul Pierre Trudeau, tatăl actualului prim-ministru, în timpul crizei din octombrie 1970, când membrii grupării teroriste de extremă stânga Frontul pentru Eliberarea Québecului l-au răpit și ucis pe Pierre Laporte, vicepremierului de atunci al Quebecului.

Actul invocat acum, care a intrat în vigoare în 1988, îi permite lui Trudeau să ia diverse măsuri care pot include interzicerea adunărilor publice în anumite zone, precum și impunerea restricțiilor de călătorie pe întreg teritoriul canadian.

Mai mulți premieri provinciali s-au declarat împotriva folosirii legii privind situațiile de urgență.

Premierul conservator al provinciei Saskatchawan, Scott Moe, a declarat că „Saskatchewan nu susține invocarea legii privind situațiile de urgență de către guvernul federal. Dacă guvernul federal va continua cu această măsură, sper că va fi folosită doar în provinciile care o solicită.”

Premierul provinciei Alberta, Jason Kenney, și-a declarat, de asemenea, opoziția, spunând: „Avem toate pârghiile legale de care avem nevoie. Avem toate resursele necesare și cred că, în acest moment, ar fi inutil ca guvernul federal să se bage peste noi fără a oferi ceva anume.

Premierul provinciei Manitoba, Heather Stefanson, a declarat că nici ea nu sprijină utilizarea legii pentru situațiile de urgență: „Din punctul meu de vedere, măsurile prevăzute de legea privind situațiile de urgență, neutilizată niciodată până acum, nu sunt constructive aici, în Manitoba. Trebuie să fim precauți când e vorba de măsuri excesive și să fim atenți la consecințele negative neintenționate care pot apărea.

Înțeleg că situația este foarte diferită în Ontario, dar eu consider că legislația federală ar trebui luată în considerare doar pe o bază măsurată și proporțională, în locurile în care este cu adevărat necesară.

Francois Legault, premierul provinciei francofone Quebec, s-a declarat, de asemenea, împotriva legii privind situațiile de urgență spunând: „Cred că am fost foarte clar cu prim-ministrul că legea federală privind situațiile de urgență nu ar trebui, nu trebuie să se aplice în Quebec. Nu avem probleme în Quebec până acum. Totul este sub control.

Referindu-se la situația din Ottawa, premierul provinciei Quebec a spus că înțelege că acolo s-a atins o limită, că e de acord cu protestele, dar nu e de acord cu blocarea centrului orașului de către protestatari.

Doar premierul provinciei Ontario, conservatorul Doug Ford, a declarat luni dimineață că sprijină utilizarea de către Trudeau a legii privind situațiile de urgență. De altfel acesta a declarat în urmă cu câteva zile stare de urgență la nivel de provincie pentru a pune capăt mai multor blocaje la frontieră, inclusiv blocarea Podului Ambasador din Windsor, punct de frontieră prin care se derulează aproape 25% din comerțul internațional al Canadei. „Sustin guvernul federal și orice propunere pe care o are de a restabili legea și ordinea în provincia noastră.

Sursa: Breitbart

Pe același subiect:

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Scriu de plăcere.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Justin Trudeau a declarat stare de urgență în Canada”

Comentariile sunt închise.