Prof. univ. dr. Pavel Chirilă: Doctorul îngrijește și Dumnezeu vindecă

După ce întreaga viață a tratat și vindecat pacienți grav bolnavi, medicul Pavel Chirilă mărturisește că, de fapt, doctorul îngrijește și Dumnezeu vindecă.

Despre rolul credinței în vindecarea unui bolnav, despre valoarea spirituală a postului, precum și despre rolul alimentației în prevenirea cancerului, a discutat prof. univ. dr. Pavel Chirilă într-un interviu pentru Ziarul Lumina.

Eu nu mai concep actul medical în afara Bisericii, de aceea îmi privesc pacienții cu multă grijă, mărturisește dr. Pavel Chirilă.

Întrebat cum poate reuși medicul oncolog să îl ajute pe bolnavul de cancer să își accepte mai ușor boala, medicul Pavel Chirilă a răspuns:

„Aici se pune problema medicului, dacă medicul este un oncolog desăvârșit, adică să nu stea să tacă, ci să le spună pacienților lui că doctorul îngrijește și Dumnezeu vindecă și că au la dis­poziție spovedania, iar dacă medicul a venit la oncologie, el are datoria să spună și asta, dar din păcate unii nu spun. Acum 30 de ani societatea era așa de mult deformată că nu aveai curajul să îi îndemni pe pacienți la spovedit și împărtășit. Deși medicul putea îndemna discret pacienții să se spovedească și să se îm­părtășească și pe vremea comunismului. De aceea, medicul trebuie să îl ajute pe bolnav să se întoarcă la Dumnezeu pentru vindecarea sa, tocmai ca el să își accepte mai ușor boala. (…) Spunea un teolog o vorbă adevărată, că în bolnav suferă Hristos, în doctor lucrează Hristos și în preot dezleagă Hristos.”

Potrivit acestuia, asceza medicului creștin ­este aceea de a urmări nu doar vindecarea trupească a pacien­ților, ci și vindecarea sufletească, prin îndemnarea la accep­tarea credinței, acceptarea Sfintei ­Spovedanii și a Sfintei Împăr­tășanii, pe lângă rugăciunea ­zilnică pentru pacienții lui.

Interviul integral este disponibil aici.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost