Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Valorile tradiționale ale unui conservator sunt familia, credința, naționalismul și ierarhia

Confruntarea globală dintre progresiști și conservatori, o temă de mare actualitate, a constituit subiectul unui dialog de colecție între parlamentarii AUR, senatorii Claudiu Târziu și Sorin Lavric, în cadrul celui de-al patrulea episod al podcast-ului „Conservatorii”.

Valorile tradiționale ale unui conservator sunt familia, credința, naționalismul și ierarhia, s-a subliniat încă de la începutul discuției. Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a spus că țăranul român reprezintă ilustrarea conservatorului.

„Țăranul român este conservator fără să știe că aparține unei doctrine, deoarece conservatorismul înseamnă un mod de viață, o atitudine și un mod de a înțelege în ce fel trebuie să evolueze insul într-o societate și societatea în ansamblul ei. Pe seama acestui mod de viață s-a dezvoltat o filozofie politică și socială. (…)

Cred că ar trebui să fim cultivatorii unui conservatorism care are și rădăcini istorice în România, care s-au păstrat aproape miraculos, inclusiv în timpul comunismului, chiar și acolo unde am avut parte de colectivizare, de distrugerea satelor și mutarea țăranilor la oraș și transformarea lor în proletari, etc.

O bună parte din structura conservatoare a poporului român s-a păstrat. Că ea a rezistat prin credință, prin cultul familiei, prin cultul prieteniei- nu mai contează- dar a rezistat”, ”, a explicat senatorul Claudiu Târziu.

Conservatorism vs progresim

În ceea ce privește confruntarea globală dintre progresiști și conservatori, copreședintele AUR a menționat că aceasta se manifestă prin două reflexe doctrinare, anume prin globalismul pe care progresiștii îl susțin și prin suveranismul pe care conservatorii îl nutresc.

„Aici este falia cea mai puternică. Cele două curente vor lucruri absolut diferite. Progresismul tinde să niveleze totul, să aducă totul la un pretins numitor comun, care să nu sufere niciun fel de diferență. Conservatorismul cultivă diferențele, identitățile, cultivă independența în cadrul unei comunități internaționale, cultivă granițele.

Cine are dreptate?

Întrebat de către senatorul Sorin Lavric cine are dreptate, senatorul Claudiu Târziu a răspuns:

„Tradiția ne arată că așa este lumea făcută, diferită, iar aceste diferențe trebuie păstrate pentru că lumea este mai îmbogățită cu aceste diferențe. Nu ar cunoaște o evoluție mai bună dacă acste diferențe ar fi desființate”.

Podcastul este disponibil aici și aici.

Despre primul episod „Conservatorii” puteți să citiți aici:

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost