Directorul CIA, William Burns, a declarat marți că invazia Rusiei în Ucraina a fost cu mult sub așteptările lui Vladimir Putin și că el crede că președintele rus va escalada operațiunile militare:
„Cred că Putin este supărat și frustrat în acest moment. Probabil că operațiunile militare ale Rusiei vor escalada în încercarea de a distruge armata ucraineană fără a ține cont de victimele civile. Planificarea și presupunerile sale militare s-au bazat pe o victorie rapidă și decisivă”.
Burns a fost unul dintre șefii serviciilor de informații americane care au apărut în fața Comisiei de Informații a Camerei Reprezentaților a SUA în cadrul audierii anuale despre amenințările la nivel mondial.
Directorul CIA a spus că Putin s-a bazat pe patru presupuneri false atunci când a declanșat războiul împotriva Ucrainei:
- Credea că Ucraina este slabă
- Credea că Europa este distrasă și nu va oferi un răspuns puternic
- Credea că economia Rusiei este pregătită să reziste sancțiunilor
- Credea că armata Rusiei a fost modernizată și va lupta eficient
„S-a dovedit că s-a înșelat din toate punctele de vedere”, a spus Burns, care a fost ambasador al SUA în Rusia din 2005 până în 2008.
Directorul CIA spune că acum se așteaptă ca Putin să intensifice operațiunile militare, în timp ce ucrainenii vor continua să reziste cu înverșunare. Rezultatul probabil, spune el, este că „următoarele căteva săptămâni vor fi brutale” în luptele pentru controlul orașelor Ucrainei, inclusiv a capitalei Kiev.
„Performanța propriei sale armate a fost în mare parte ineficientă”, a spus Burns despre Putin. „În loc să pună mâna pe Kiev în primele două zile ale campaniei, așa cum era planul său inițial, după aproape două săptămâni armata rusă încă nu a reușit să încercuiască complet orașul”.
Rusia a suferit pierderi grele. Cifre sigure în legătură cu numărul victimelor sunt greu de găsit. Ministerul rus al Apărării a anunțat săptămâna trecută că 498 de soldați ruși au fost uciși și aproape 1.600 au fost răniți. Șeful Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, generalul de armată Scott Berrier, a declarat că cea mai bună estimare a sa este că pierderile rușilor au crescut acum, situându-se între 2.000 și 4.000 de morți.
Directorul serviciilor de informații naționale, Avril Haines, a declarat că planurile pe termen lung ale lui Putin pentru Ucraina sunt încă incerte:
„Ceea ce nu este clar în acest moment este dacă Rusia va continua în încercarea de a duce la îndeplinire planul lor maximalist de a captura toată Ucraina sau cea mai mare parte a Ucrainei, pentru îndeplinirea căruia considerăm că are nevoie de mai multe resurse. Dacă vor urma planul maximalist, considerăm că va fi deosebit de dificil pentru ruși să dețină și să controleze teritoriul ucrainean și să instaleze un regim durabil pro-rus la Kiev”.
Burns a fost de acord că Putin nu pare să aibă un plan definit pentru ceea ce va face dacă forțele ruse ar prelua controlul asupra Ucrainei.
„Provocarea cu care se confruntă – și aceasta este cel mai mare semn de întrebare care planează asupra analizei noastre despre planurile sale – este că acestea nu au un final politic durabil având în vedere rezistența acerbă din partea ucrainenilor care credem că va continua”, a spus Burns.
Putin a poziționat peste 150.000 de soldați lângă granițele Ucrainei înainte de începerea războiului. Departamentul de Apărare al SUA a declarat că Rusia a trimis acum aproape toate acele forțe de luptă în Ucraina. Cu toate acestea, Pentagonul a spus că nu a văzut semne că Rusia mută forțe suplimentare către Ucraina în acest moment.
Oficialii americani și analiștii care urmăresc Rusia spun că armata rusă ar avea nevoie de o forță de câteva ori mai mare decât cea actuală pentru a menține o ocupație susținută a Ucrainei.
Anunțul lui Putin cu privire la armele nucleare este văzut ca o transmitere a unui mesaj. Săptămâna trecută Putin a cerut public ca Rusia să-și pună forțele nucleare într-o stare de alertă mai ridicată, iar membrii Comitetului de Informații al Camerei l-au presat pe Haines să interpreteze acest lucru.
Haines a spus că Putin pare să trimită un mesaj în loc să ia măsuri în acest stadiu.
„Anunțul public al lui Putin de a ordona trecerea forțelor nucleare strategice ale Rusiei în „stare de alerta specială” a fost extrem de neobișnuit. Nu am văzut un anunț public din partea rușilor cu privire la un statut mai ridicat de alertă nucleară din anii 1960. Dar nu am observat nici un fel de acțiuni în legătură cu armele nucleare care să depășească ceea ce am văzut în momentele anterioare de tensiuni crescute din ultimele decenii. Analistii noștri apreciază că poziția actuală a lui Putin are scopul de a descuraja Occidentul să ofere sprijin suplimentar Ucrainei”.
Mulți analiști se așteptau ca Rusia să efectueze atacuri cibernetice ample împotriva Ucrainei, dar până acum acest lucru nu s-a întâmplat la scară largă. Totuși, șeful Agenției Naționale de Securitate, generalul Paul Nakasone, a spus că agenția sa monitorizează foarte atent situația.
„Suntem foarte, foarte concentrați și suntem cu ochii pe grupurile care se ocupă cu atacuri cibernetice”, a mărturisit Nakasone. El a spus că rămâne îngrijorat de „atacurile cibernetice care au ca țintă Ucraina, dar care au potențialul de a se răspândi în alte țări”.
Putin a călătorit în China luna trecută pentru a se întâlni cu liderul chinez Xi Jinping la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă. Cele două țări și-au declarat o prietenie „fără limite”. Dar Burns a spus că nu crede că China se aștepta la o invazie majoră a Rusiei în Ucraina și nici la turbulențele internaționale pe care le-a creat.
„Cred că președintele Xi și conducerea chineză sunt puțin neliniștite de ceea ce văd în Ucraina”, a spus Burns. „Cred că sunt nemulțumiți de prejudiciile de imagine care pot veni odată cu asocierea lor strânsă cu președintele Putin. Cred că sunt puțin neliniștiți cu privire la impactul asupra economiei globale. Cred că sunt îngrijorați și pentru că acțiunile lui Putin i-a apropiat pe europeni și pe americani mult mai mult”, a mai declarat directorul CIA.
Sursa: NPR
Este ca in LOLEK SI BOLEK , GRADINITA , ” EU SUNT SUPARAT FIINDCA MI-AI FURAT JUCARIA , TE SPUN LUI MAMA SI TE BATE TATA ” Apoi la asemenea declaratii ale unui sef serviciu de informatii extern , a cerui mai marii ” democratii din lume ” , ce declaratii poti avea de la ” securistul de Putin ” privind ” frustrarile senilului batranel ” al ” democratiei mondiale ” Pacat , ca in spatele ” frustrarilor ” acestor ” tovarasi ai banului mondial ” pana mai ieri , mor copiii , parinti , tineri si in curand vor intra in ” razboiul economic ” o intreaga lume , datorita ” frustarilor ” celor doi tovarasi. cu respect pentru tovarasii fara frustari de alta data , macar aia aveau o ” doctrina ” , unii imperialista altii socialista , dar aveau ceva si nu ” frustarii ” speram ca alesii nostrii sa nu aiba si ei ” frustrarii ” in aplicarea legii privind specula nationala deja inceputa.