Italienii de la Beltrame Group au cumpărat Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte: Suntem onoraţi de oportunitatea de a revitaliza acest colos în domeniu!

Grupul Italian Beltrame, unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa, a finalizat achiziţia activelor funcţionale de producţie ale Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, contra sumei de 38,3 milioane de euro plus TVA.

„AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa, a finalizat achiziţia activelor funcţionale de producţie ale Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, prin încheierea documentelor de transfer a dreptului de proprietate ṣi plata integrală a preţului în sumă de 38,3 milioane de euro + TVA. AFV Beltrame Group, care deţine în România şi laminorul Donalam din Călăraşi, urmăreşte să transforme COS Târgoviṣte într-o unitate de producţie de oţeluri speciale competitivă la nivel european”, a anunţat compania, potrivit News.ro.

Pentru început, la COS Târgovişte se va produce oţel beton, iar odată cu avansarea lucrărilor de modernizare şi formarea forţei de muncă, acesta va reveni la producţia de oţeluri speciale pentru care a fost construit iniţial. Redeschiderea unităţii de producţie va genera, în viitorul apropiat, aproximativ 450-500 de locuri de muncă noi, urmând ca ulterior să se ajungă la aproximativ 1.000 de locuri de muncă.

„Achiziţia COS Târgovişte este un pas important pentru strategia de extindere a activităţii grupului Beltrame în România şi confirmă angajamentul nostru pe termen lung faţă de dezvoltarea sectorului siderurgic pe plan local. COS Târgovişte are o istorie bogată în industria siderurgică, aşadar suntem onoraţi de oportunitatea de a revitaliza acest colos în domeniu. Ne aşteptăm să începem producţia în oţelăria existentă şi în cele două laminoare la începutul lunii iunie, pentru a livra pe piaţa internă fier-beton şi sârmă laminată şi a pune capăt dependenţei pieţei de importuri, mai ales în contextul conflictului din Ucraina”, declară Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame, notează sursa citată.

În prezent, în cadrul COS Târgovişte mai lucrează aproximativ 70 de angajaţi, în principal pentru ţinerea în funcţiune a reţelelor de utilităţi şi conservarea echipamentelor.

Scurt istoric

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul oficial, COS Târgoviște este unul dintre principalii producători de țaglă și de produse din oțel din România. Activitatea combinatului a cunoscut, de la înființarea din 1969, mai multe perioade distincte. Din luna februarie 2013 este în procedură de insolvență în vederea reorganizării. În luna martie 2013 a reînceput activitatea de producție.

1969 – Decizia de construire a Combinatului de Oțeluri de la Târgoviște.

1970 – Au început lucrările la “Întreprinderea de Oțeluri Aliate”.

1973 – Au fost gata primele capacități de producție – elaborarea și forjarea oțelului.

1975 – Numele întreprinderii a devenit “Combinatul de Oțeluri Speciale” (COS).

1991 – A fost înființată Societatea Comercială COST – S.A.

2002 – Momentul privatizării. Conares Trading A.G. Elveția (devenită ulterior Mechel International Holdings GmbH) a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni.

2005 – Numele întreprinderii a devenit S.C. Mechel Târgoviște S.A.

2013 (februarie) – Acţionar majoritar al societatii a devenit MAZUR INVESTMENTS LIMITED Cipru companie detinuta de INVEST NIKAROM SRL.

2013 (februarie) – A fost deschisă procedura generală a insolvenţei în vederea reorganizării, conform Încheierii de sedinta din data de 22.02.2013 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1906/120/2013.

2013 (mai) – S-a revenit la vechea denumire, COS Târgoviște.

2015 (februarie) – Prin Sentinţa nr. 98 din data de 04.02.2015, în dosarul de insolvenţă nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activităţii COS TÂRGOVIŞTE S.A.

2015 (noiembrie) – Prin Hotarârea nr. 1493 în dosarul nr. 1906/120/2013/a43, Curtea de Apel Braşov a dispus schimbarea în tot a sentinţei nr. 98/04.02.2015 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa – secţia civilă, prin care fusese confirmat Planul de reorganizare a activităţii societăţii COS TÂRGOVIŞTE S.A., în sensul că trimite cauza judecătorului sindic pentru continuarea procedurii insolvenţei.

2019 (decembrie) – Prin Hotararea intermediara 417 din data de 04.12.2019, în dosarul de insolvenţă nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activitatii COS TARGOVISTE S.A. propus de creditorul Alphard Financial Corp. si votat de Adunarea Creditorilor in data de 24.10.2019.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost