UPDATE/ Alegerile parlamentare din Ungaria s-au încheiat. Presa de la Budapesta anunță FIDESZ câștigător, dar pe baza unui sondaj realizat înaintea votului de duminică

ACTUALIZARE ORA 20.30

Alegerile parlamentare s-au încheiat în Ungaria la la ora 19.00, ora locală, 20:00 ora Bucureștiului, primele estimări anunțând că Fidesz-KDNP câştigă 121 de mandate, iar coaliţia de opoziţie 77.

Conform unei estimări Medián, citate de televiziunea de ştiri HírTV apropiat puterii, Fidesz-KDNP câştigă 121 de mandate, iar coaliţia de opoziţie 77. Un mandat obţine şi reprezentantul minorităţii germane, restul competitorilor nu va avea reprezentare parlamentară. Esimările nu au fost realizate însă pe baza votului de azi. Sondajul a fost realizat la comanda RTL klub, o televiziune independentă, anunță G4Media.

Știrea inițială

Duminică, 3 aprilie, în Ungaria au loc alegeri parlamentare și un referendum privind protejarea copiilor de propaganda LGBT, în timp ce în Serbia au loc alegeri prezidenţiale şi legislative.

La Budapesta, alegătorii sunt așteptați să voteze atât în cadrul alegerilor parlamentare, cât și pentru un referendum privind educația sexuală în școli și protejarea copiilor de ideologia LGBT.

Despre alegerile parlamentare, Viktor Orban spune că sunt cele mai importante din ultimii 30 de ani.

„Problema războiului sau a păcii este centrală pentru viitorul ţării. Trebuie să împiedicăm atragerea Ungariei în război. Acesta nu este războiul nostru. Alegătorii ar trebui să simtă gravitatea situaţiei, să vadă teroarea războiului şi posibilele efecte asupra Ungariei. Să ne apărăm patria, să protejăm Ungaria şi să votăm pentru pace!

Războiul din Ucraina nu este războiul nostru; aici nu putem câştiga, dar putem pierde totul. Întrebarea este dacă economia funcţionează sau nu. Condamnăm atacul rusesc, dar nu îi putem ajuta pe ucraineni dacă în acelaşi timp ne distrugem pe noi înşine, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, într-un interviu acordat postului public de radio, transmite MTI, conform Agerpres.

Pe de altă parte, candidatul comun al opoziţiei pentru postul de premier, Peter Marki-Zay, a declarat că „cea mai importantă misiune a opoziţiei unite din Ungaria şi a alegătorilor săi este de a aduce democraţia, statul de drept, prosperitatea şi pacea şi de a pune capăt urii”.

„Să ne angajăm să creăm o ţară a iubirii, chiar dacă va fi nevoie de luptă şi sacrificii”, a spus Marki-Zay, candidatul alianţei de opoziţie formată din şase partide, depăşită în ultimele sondaje de opinie cu 3% – 8% de Fidesz al premierului Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, notează sursa citată.

Referendum la Budapesta

Tot duminică, în Ungaria are loc un referendum privind protejarea copiilor de propaganda LGBT. Despre acest referendum, Viktor Orban a spus că „va decide viitorul copiilor”.

„Ungaria îşi poate proteja copiii şi împiedica preluarea controlului de ‘nebunia de gen’ dacă spunem clar la referendum un lucru simplu: tatăl este un bărbat, mama este o femeie şi toată lumea trebuie să ne lase copiii în pace. În acest fel ne putem proteja copiii şi dreptul părinţilor de a decide cu privire la educaţia sexuală a copiilor lor, a spus şeful executivului ungar, potrivit sursei citate.

Alegeri în Serbia

În Serbia au loc duminică alegeri prezidenţiale şi legislative, la care actualul preşedinte, populistul Aleksandar Vucic, şi formaţiunea sa, Partidul Progresist Sârb (SNS), caută să-şi reînnoiască mandatele, la 10 ani de la sosirea la putere, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Circa 6,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi la urne să aleagă un nou preşedinte pentru un mandat de cinci ani, dintre opt candidaţi. Alegătorii vor desemna un nou parlament, cu 250 de mandate, având de ales între 19 partide şi coaliţii într-un scrutin legislativ anticipat, şi vor vota şi într-un scrutin municipal, în Belgrad şi în alte 13 oraşe sârbe.

Mai multe sondaje de opinie semnalează că Vucic va obţine majoritatea absolută încă din primul tur al scrutinului prezidenţial, cu o marjă cuprinsă între 52% şi până la 60% din voturi. Actualul mandat al lui Vucic, în vârstă de 52 de ani, expiră la 31 mai.

Principalul său contracandidat, generalul în rezervă Zdravko Ponos, în vârstă de 59 de ani, şi candidat al coaliţiei de opoziţie „Uniţi pentru Victoria Serbiei”, ar obţine între 16% şi 28% din voturi.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „UPDATE/ Alegerile parlamentare din Ungaria s-au încheiat. Presa de la Budapesta anunță FIDESZ câștigător, dar pe baza unui sondaj realizat înaintea votului de duminică”

  1. In functie de continuitatea celor doi ” alesi ” democratic in Ungaria si Serbia , poate conducerea politica a reprezentatilor ” alesi ” democratic din Romania , ar trebui sa inteleaga importanta continuitatii prin fapte ” privind siguranta nationala si stabiltatea unui popor , prin reprezentantul sau cel mai inalt ” PRESEDINTE ” . Cei doi in cauza si cel din SERBIA si cel din UNGARIA , prin faptele lor politice , cel putin pana acum au demonstrat acest fapt ” SIGURANTA NATIONALA SI STABILITATEA ECONOMICA , POLITICA SI SOCIALA A TARII LOR ” in relatii cu tertii , indeferent de STRUCTURA POLITICA , ECONOMICA SI SOCALA A EUROPEI SI A LUMII IN ACEST MOMENT . AU EXPRIMAT PRIN FAPTE ” SUVERANITATE NATIONALA ” VERSUS ” SUVERANITATEA MATERIALA DE MOMENT A LIDERULUI ALES ” PRIN ” PAPUSARUL ECONOMIC ” EUROPEAN SAU MONDIAL . IN CURAND SI ROMANIA VA ALEGE SI ESTE BINE ACOLO UNDE ESTE DE INVATAT CHIAR SA INVATAM IN ALEGEREA NOASTRA . MAI MULT DE ATAT ACESTE TARII SUNT VECINE NOUA SI NE VOM ” INTALNII ” IN FIECARE ZI CU ELE . Sa nu uitam zicala romaneasca ” Cand arde casa , primul care vine sau nu vine sau arunca gaz pe foc este vecinul ” . De mult prin anii 78 , se spune ca la vizita lui Ceausecu in China privind apararea reciproca de URSS , cei de atunci din China , i-au spus ca pana vin ei in Romania, este bine sa aiba o relatie de colaborare cu vecinul URSS . Ca o fii adevarat , ca nu , nu stim , sunt vorbe , dar se vede acum in perioada prezenta prin evenimentele globale adica ” Pana vin altii in sprijinul tau , ” vecinul ” te urca sau te doboara . Cu respect pentru ” vecinii ” indiferent de ” natura ” lor.

Comentariile sunt închise.