Big Brother: În Nigeria au fost blocate 73 de milioane de telefoane celulare, oficial din motive de securitate

În urmă cu aproape 10 ani Nigeria a început implementarea unui sistem național digital de identificare a populației. Fiecare cetățean a primit un card care conține un cod unic format din 11 caractere (NIN) și datele biometrice individuale, inclusiv poza și amprenta titularului.

În 2020, autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Nigeria a cerut ca fiecare număr de telefon mobil activ trebuie să fie legat de NIN-ul utilizatorului. A prelungit în mod repetat termenul limită până la 31 martie anul acesta. Guvernul a spus că apelurile telefonice vor fi blocate începând cu 4 aprilie de la orice număr de telefon mobil care nu a fost înregistrat în baza de date națională.

Milioane de nigerieni nu și-au înregistrat cardurile SIM, din diferite motive, unii din motive legate de confidențialitate, alții datorită dificultăților de a ajunge la centrele de înregistrare sau pentru că nu aveau un NIN.

Nu au existat explicații rezonabile cu privire la motivul pentru care trebuie să conectăm NIN la SIM-ul nostru”, a spus Nneka Orji, o jurnalistă din sud-estul Nigeriei, care nu și-a înregistrat SIM-ul. „Din acest motiv, nu sunt pregătită să fac asta”, a spus ea pentru Thomson Reuters Foundation. Acum se bazează pe WhatsApp pentru a efectua apeluri telefonice, deși nu toate contactele ei folosesc serviciul de mesagerie.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Management a Identității (NIMC) a guvernului, care supraveghează înregistrarea SIM-urilor în baza de date națională, nu a răspuns solicitărilor de a comenta.

Oficialii au spus că politica este necesară din motive de securitate și pentru a identifica criminalii în timp ce guvernul se luptă cu insurgenții șî bandiții înarmați care au răpit sute de oameni pentru răscumpărare.

Războiul de 12 ani din Nigeria cu insurgenții islamişti a generat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, ucigând aproximativ 350.000 de oameni, potrivit estimărilor ONU, inclusiv decese indirecte din cauza daunelor aduse agriculturii şi asistenţei medicale.

Obligația cetățenilor de a-și înregistra telefoanele mobile în baza de date națională de identificare a stârnit alarmă în rândul activiștilor pentru confidențialitate, care avertizează că guvernele africane folosesc noi tehnologii și legi pentru a spori supravegherea cetățenilor și a dizidenților.

Acțiunea Nigeriei de a interzice telefoanele neînregistrate este „o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare și la confidențialitate” garantat de constituția sa, a declarat avocatul pentru drepturile omului Festus Ogun, managing partner la Festus Ogun Legal din Lagos. „Ce lege îi dă putere guvernului să excludă milioane de cetățeni în această economie digitală?” a spus el, referindu-se la oamenii care se bazează pe telefoanele lor pentru operațiuni bancare, plăți cu bani pe mobil și accesarea serviciilor guvernamentale.

Și în Kenya autoritățile au cerut cetățenilor să-și înregistreze cartelele SIM mobile, invocând tot motive de securitate.

Kenya are aproape 65 de milioane de abonamente mobile. „Frauda financiară, răpirea, terorismul și infracțiunile conexe prevalează în situațiile în care procesele de înregistrare a cartelei SIM sunt compromise”, a declarat Ezra Chiloba, director general al Autorității de Comunicații din Kenya, pe Twitter. „Cum putem câștiga războiul împotriva unor astfel de crime dacă nu avem date actualizate?

Sursa: Reuters


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost