Emmanuel Macron, reales președinte al Franței cu 58,5% din voturi. Marine Le Pen: Milioane de compatrioți au ales tabăra națională. Lansăm campania pentru legislative

Emmanuel Macron a fost reales pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei cu 58,5% din voturi, a anunţat luni dimineaţa ministerul de interne de la Paris, anunţând un rezultat provizoriu după numărarea tuturor buletinelor de vot, transmite dpa, citată de Agerpres.

Marine Le Pen, a obţinut 41,45% din voturi. În cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, alegătorii francezi au avut de ales între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen. În primul tur al alegerilor prezidenţiale, care a avut loc pe 10 aprilie, au concurat 12 candidaţi.

Primele declarații

„Ştiu că mulţi din compatrioţii noştri m-au votat astăzi nu pentru a susţine ideile mele, ci pentru a le bloca pe cele de extremă dreapta. Vreau să le mulţumesc şi ştiu că am o datorie faţă de ei în anii ce vor veni. (…) Va trebui să fim binevoitori şi respectuoşi pentru că ţara noastră este împovărată de atâtea îndoieli, de atât de multe diviziuni.

Nimeni nu va fi lăsat pe marginea drumului. Va depinde de noi să lucrăm împreună pentru a realiza această unitate care ne va permite să trăim vieţi mai fericite în Franţa. Anii care vor urma cu siguranţă nu vor fi liniştiţi, dar vor fi istorici. Nu mai sunt candidatul unei tabere, ci preşedintele tuturor„, a declarat preşedintele în funcţie în timpul unui discurs în faţa susţinătorilor săi adunaţi pentru a sărbători victoria la Turnul Eiffel din Paris, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea, însă a subliniat că rezultatul reprezintă un scor istoric.

„Am fi putut vedea un mare vânt de libertate să bată peste această ţară, dar alegătorii francezi au decis altfel.

Milioane de compatrioți au ales tabăra națională și schimbarea. Prin urmare, adresez cele mai profunde mulțumiri tuturor celor care au avut încredere în mine în primul tur și tuturor celor care, cu milioanele, ni s-au alăturat în al doilea tur”, a declarat Marine Le Pen, potrivit Digi24.

Totodată, Le Pen a cerut alegătorilor să voteze pentru partidul ei la alegerile legislative din iunie.

„Simt o formă de speranță. Acest rezultat este, atât pentru liderii noștri francezi, cât și pentru liderii europeni, mărturia unei mari neîncrederi a poporului francez față de ei, pe care nu o pot ignora. Îmi voi continua angajamentul față de Franța și față de francezi”, a anunțat Marine Le Pen.

Le Pen se angajează să conducă următoarea bătălie electorală a partidului său, alegerile legislative din iunie, afirmând că alegătorii francezi au arătat că doresc o altă forţă care să contrabalanseze puterea lui Macron în calitate de preşedinte.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost