Prof.dr. Maria Dorobanțu, primul român membru asociat al Academiei Naționale de Medicină din Franța

Prof.dr. Maria Dorobanțu, membru corespondent al Academiei Române, a fost aleasă, în 5 aprilie 2022, membru asociat din străinătate al Academiei Naționale de Medicină din Franța, cea mai înaltă poziție care poată fi deținută de un membru din străinătate, echivalentă cu statutul de membru titular.

Profesor Maria Dorobanțu era deja membru corespondent al Academiei Naționale de Medicină din Franța din anul 2017 și este primul român care devine membru asociat.

„Ceremonia primirii oficiale și acordarea însemnelor de membru asociat vor avea loc în data de 13 decembrie 2022, în cadrul ședinței anuale solemne. În scrisoarea de felicitare, profesorul Jean François Allilaire, secretar general perpetuu, arată că această alegere demonstrează întreaga stimă pe care Academia Națională de Medicină din Franța o manifestă față de munca științifică și personalitatea doamnei profesor Maria Dorobanțu, medic cardiolog cu o excepțională carieră națională și internațională”, se precizează în comunicatul transmis de Academia Română.

România se poate mândri cu prezența a patru reputați medici români membri ai Academiei Naționale de Medicină din Franța, dintre care trei sunt deopotrivă și membri ai Academiei Române: academician Victor Voicu, președintele Secției de științe medicale din Academia Română, prof. univ. Irinel Popescu și prof. univ. Maria Dorobanțu, membri corespondenți în această secție.

Carte de vizită – Profesor Maria Dorobanțu

Medic cardiolog din 1975 și cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București începând cu 1979, profesor Maria Dorobanțu este doctor în științe medicale din 1990. Începând cu anul 2005 a inițiat și a condus proiectul național SEPHAR („Studiul epidemiologic asupra prevalenței hipertensiunii arteriale și a riscului cardiovascular“), singurul studiul epidemiologic eșantionat pe populația adultă a României, pe care l-a repetat apoi în anii 2012, 2016, 2021.

În anul 2011 a fondat Societatea Română de Hipertensiune, pe care a condus-o până în anul 2018, iar în 2015 a înființat Fundația „Viața fără hipertensiune“. În perioada 2016-2018 a fost președinte al grupului de lucru Fiziopatologie coronariană și microcirculație al Societății Europene de Cardiologie. Din anul 2019 este responsabilă de coordonarea societăților naționale de hipertensiune, în calitate de membru al consiliului de conducere al Societății Europene de Hipertensiune.

În prezent este director al Centrului de cercetare pentru diagnosticul și tratamentul urgențelor cardiovasculare și director al Centrului de excelență în hipertensiune din cadrul Societății Europene de Hipertensiune; coordonează, de asemenea, activitățile Centrului de cercetare pentru diagnosticul și tratamentul urgențelor cardiovasculare din platforma de cercetare „George Emil Palade“.

Domeniile sale de cercetare sunt: urgențele cardiovasculare, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială, metodele moderne noninvazive de explorare în patologia cardiovasculară. A participat la realizarea a zeci de studii de specialitate apărute în volume din țară și din străinătate și a publicat peste 275 de articole științifice.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Prof.dr. Maria Dorobanțu, primul român membru asociat al Academiei Naționale de Medicină din Franța”

  1. Distinsa doamna academician ar trebui aleasa prima femeie-presedinte al României. Sincere felicitări!

Comentariile sunt închise.