Consiliul European, reuniune la Bruxelles, luni și marți. Ministrul german al Economiei: Unitatea UE începe să se destrame

La începutul acestei săptămâni, luni și marți, la Bruxelles, are loc reuniunea Consiliului European, eveniment pe a cărui agendă se regăsesc teme precum situaţia de securitate şi consecinţele generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat, duminică, înaintea acestui summit european, că unitatea Uniunii Europene „începe să se destrame”, a informat agenția Reuters, citată de Mediafax.

„După atacul Rusiei asupra Ucrainei, am văzut ce se poate întâmpla atunci când Europa este unită. În perspectiva summitului de mâine, să sperăm că va continua aşa. Dar deja începe să se destrame şi să se destrame din nou”, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, ministrul Robert Habeck.

La eveniment participă și președintele României, Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, agenda de discuții a Consiliului European se va concentra pe situația de securitate și consecințele generate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei în diverse domenii. Astfel, liderii europeni vor discuta modalitățile de acordare, în continuare, a sprijinului politic și a asistenței umanitare, economice și financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucție post-conflict.

„Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată și necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienței acestui stat.

De asemenea, în contextul angajamentului Uniunii Europene față de eforturile internaționale pentru asigurarea securității alimentare globale, șefii de stat și de guvern vor discuta modalitățile concrete de sprijin pentru asigurarea continuității exporturilor alimentare din Ucraina.

Agenda liderilor europeni va viza și aspectele referitoare la securitate și apărare, în contextul propunerilor recente ale Comisiei Europene pentru remedierea deficitului de investiții în materie de apărare și întărirea cooperării și coordonării între statele membre în acest domeniu”, se precizează în comunicat.

Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependențelor energetice de Federația Rusă, șefii de stat și de guvern vor continua discuțiile privind diversificarea surselor și rutelor de energie şi securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcționării pieței europene de electricitate pentru controlul volatilității prețurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost