Cele nouă mari universități care compun Consorțiul Universitaria cer oficial să fie implicate imediat în elaborarea Legii Educației anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu, informează EduPedu.
Consorțiul Universitaria s-a reunit pe 26-28 mai 2022 la București. Rectorii celor nouă universități anunță că au decis să ceară implicarea imediată a experților și a reprezentanților Consorțiului Universitaria în procesul de elaborare a Legii Educației și finanțarea universităților în funcție de performanța reală și de indicatorii de impact.
Totodată, solicitările vizează creșterea finanțării cercetării și asigurarea continuității în finanțare și exceptarea instituțiilor de învățământ superior de la blocarea organizării concursurilor de ocupare a posturilor vacante.
Universitățile mai cer Ministerului Educației să recunoască o diplomă emisă ca urmare a masteratului didactic inițiat exact de Minister.
Concret, rectorii solicită recunoașterea, la nivelul actelor de studii emise de Ministerul Educației, a diplomei de master didactic – dublă specializare și includerea acesteia în Nomenclatorul pentru concursurile susținute în învățământul preuniversitar începând cu anul în curs, odată cu finalizarea, în acest an, de prima generație de studenți a studiilor de master.
Universitățile care îl compun fiind: Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice (ASE) din București, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța. Întâlnirea a marcat preluarea, de către Universitatea din București, a președinției rotative a Consorțiului Universitaria. Anterior, președinția Consorțiului a aparținut ASE.
Pe același subiect:
- „Avram Iancu. Secvențe biografice” de Ionuț Țene, cu o prefață de acad. Ioan Aurel Pop. Omagiu la 200 de ani de la nașterea eroului național - 3 octombrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): România trebuie să solicite CE suspendarea de urgență a importurilor de ouă din Ucraina, așa cum a făcut și Bulgaria - 3 octombrie 2024
- Ministrul Agriculturii, reacție seacă și întârziată la importurile de ouă din Ucraina: Este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene - 3 octombrie 2024