Preşedintele Academiei Române, Ioan- Aurel Pop, reacție dură la cenzura impusă la Arhivele Naționale: O lovitură GRAVĂ pentru cercetarea ISTORIEI NAȚIONALE! Scrisoare deschisă către ministrul Bode

Restricționarea accesului la documentele din depozitele Arhivei Naționale reprezintă o o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naţionale, subliniază președintele preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne, Lucian Bode.

În scrisoarea transmisă ministrului Bode, acad. Ioan-Aurel Pop solicită păstrarea accesului liber la documentele din Arhivele Naţionale, cererea fiind făcută în contextul informațiilor despre cenzurarea impusă în ultima perioadă.

„Biroul Prezidiului Academiei Române a luat act cu îngrijorare de anunţul Arhivelor Naţionale privind posibilitatea restricţionării accesului la documentele (din depozitele proprii) cu marcaje de secretizare, din perioada comunistă şi chiar mai vechi. Acest fapt constituie o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naţionale, în totală contradicţie cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi cu recomandările organismelor europene privind accesul la arhive”, se arată în scrisoarea preşedintelui Academiei, transmisă, luni, Agerpres.

Totodată, Ioan-Aurel Pop îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu „semnalările mediatice privind distrugerea unor documente publice la expirarea termenului legal de secretizare, fără evaluarea firească a conţinutului lor documentar-istoric de către specialiştii Arhivelor, fapt îndreptat ferm înspre prejudiciul ştiinţei istorice şi a identităţii naţionale” şi solicită „eliminarea restricţiilor menţionate şi asigurarea integrităţii informaţiei relevante pentru istoria acestei ţări”.

„Instituţiile cu profil istoric (facultăţi, institute, centre etc.) din cadrul universităţilor şi Academiei Române îşi desfăşoară activitatea pe baza investigaţiilor din arhive. Majoritatea cercetătorilor istoriei recente au în plan lucrări care presupun asemenea cercetări în arhivă. Solicităm, de aceea, autorităţilor publice implicate să intervină în cel mai scurt timp pentru eliminarea restricţiilor menţionate şi asigurarea integrităţii informaţiei relevante pentru istoria acestei ţări. Este necesar ca prestigioasa instituţie numită Arhivele Naţionale ale României, principala depozitară a memoriei naţionale şi unica autoritate de reglementare în domeniul arhivelor, condusă nu de puţine ori de-a lungul timpului de membri ai Academiei Române, să-şi păstreze rangul şi menirea, să fie modernizată, consolidată şi respectată, în acord cu practicile din Uniunea Europeană”, subliniează președintele Academiei, Ioan- Aurel Pop.

Totodată, preşedintele Academiei Române consideră că este imperios necesar ca proiectul Legii Arhivelor PL-x nr. 31/2019, care soluţionează corect şi problemele menţionate mai sus, să revină cu prioritate pe agenda Parlamentului.

„Ataşăm posibile soluţii propuse încă din 2016 de fosta conducere a instituţiei la măsura luată recent de conducerea Arhivelor Naţionale, în urma controlului făcut de entităţile care se ocupă de informaţiile clasificate din Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi care NU pot înţelege specificul cercetării istorice”, se mai arată în scrisoarea preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, adresată ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Reamintim că Arhivele Naționale ale României au anunțat, joi, 26 mai, că toate documentele din arhivă solicitate la sala de studiu trebuie verificate anterior, existând posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare, după cum a relatat RostOnline.

Știri pe acest subiect:

Arhivele Naționale ale României CENZUREAZĂ accesul la documente. Istoricul Mircea Stănescu: O situație halucinantă, suntem proiectați direct în anii 1950. Mai lipsesc doar „duba neagră” și bătaia la tălpi!

Acuzații foarte grave! Mai mulți arhiviști reclamă că serviciile secrete au DISTRUS documente din trecutul recent al României

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost