Guvernul pregătește raționalizarea gazelor naturale, deși România are capacitatea de a asigura peste 80% din necesarul de consum intern din producție proprie. De ce?

Guvernul Ciucă a aprobat joi, 26 mai, „Planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România”, care prevede stabilirea unui set de măsuri, dar și de proceduri prin care se pot anula, reduce sau elimina efectele unor posibile perturbări în aprovizionarea României cu gaze naturale.

Anunțul a fost făcut, joi, la finalul ședintei de Guvern, de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Sunt trei niveluri de criză potrivit noului Plan de Urgență: unul de alertă timpurie – în cazul în care există informații concrete, sigure și fiabile conform cărora ar putea avea loc un eveniment care ar deteriora în mod semnificativ situația în materie de furnizare de gaze și care ar putea conduce la declanșarea nivelului de alertă sau de urgență; următorul nivel este de alertă, în cazul în care are loc o perturbare a furnizării de gaze sau o cerere de gaze excepțional de mare care ar putea afecta semnificativ situația în materie de furnizare de gaze, însă piața încă este în măsură să gestioneze această perturbare sau cererea respectivă fără a fi nevoie de măsuri care nu sunt bazate pe funcționarea pieței și, cel de-al treilea nivel, nivelul de urgență care apare în cazul unei cereri excepțional de mari sau unei perturbări semnificative de furnizare de gaze sau alt tip de deteriorare semnificativă a situației în materie de furnizare de gaze și toate măsurile de piaţă relevante au fost deja implementate însă oferta de gaze este insuficientă pentru a satisface cererea rămasă neacoperită astfel încât este nevoie de noi măsuri care nu se bazează pe piață, în special în scopul garantării furnizării de gaze către clienții protejați”, a explicat Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, apariția acestor niveluri de criză depinde de gravitatea perturbării, de implicațiile economice și tehnice, dar și de urgența acțiunilor de remediere. Ele nu vor fi declarate succesiv, orice nivel poate fi declarat imediat în funcție de evoluția situației și nevoia, bineînțeles, de a corecta riscurile care apar.

„În situație de alertă timpurie sau urgență, Ministerul Energiei este cel care preia managementul crizei și este responsabilul punerii în aplicare a măsurilor prevăzute în acest plan de acțiuni preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale și/sau în planul de urgență. Dimensiunea regională a acestui plan se înscrie în coordonatele de cooperare regională pe care țările grupelor de risc din care România face parte, este vorba de Transbalcanic și Ucraina, astfel încât specificațiile măsurilor naționale privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale să fie compatibile cu cele adoptate la nivelul grupului”, a menționat Dan Cărbunaru.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Gvernului a subliniat că „România se apropie, dacă nu cumva chiar va depăși 90% din necesarul de consum asigurat prin producția proprie”.

„După cum desigur cunoașteți sau vă amintiți, România se află printre statele privilegiate la nivel european, deoarece are capacitatea de a-şi asigura 80% din necesarul de consum intern din producția proprie, la care, desigur, se adaugă peste doar câteva zile, după cum a fost anunțat de la Palatul Victoria, o nouă capacitate care acoperă încă 10% din necesarul de consum al României odată cu începerea exploatărilor la Marea Neagră.

Așadar, anul acesta România deja se apropie, dacă nu cumva chiar va depăși 90% din necesarul de consum asigurat prin producția proprie. Sigur, în paralel, continuă toate demersurile pentru a ridica acest nivel până la asigurarea independenței din perspectiva aprovizionării cu gaz, eforturi similare fiind în derulare și pe zona asigurării resurselor de energie electrică”, a precizat Dan Cărbunaru.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Guvernul pregătește raționalizarea gazelor naturale, deși România are capacitatea de a asigura peste 80% din necesarul de consum intern din producție proprie. De ce?”

Comentariile sunt închise.