Opera completă a Părintelui Nicolae Steinhardt, care cuprinde 22 de volume apărute în seria de autor editată de Polirom şi Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, va fi prezentată marţi, 17 mai, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, anunță Basilica.ro.
Începând cu ora 12:00, evenimentul va avea loc în Sala Senatului (Corp A, etajul I). Moderator va fi Prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă de la Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Invitaţii la eveniment:
- Conf. univ. dr. George Ardeleanu, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti
- Conf. univ. dr. Emanuela Ilie, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
- Pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca
- Silviu Lupescu, Director general Polirom
- Arhim. Macarie Motogna, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia
- Prof. univ. dr. Antonio Patraş, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
- Conf. univ. dr. Florian Roatiş, Facultatea de Litere, Centrul Universitar de Nord, Baia Mare
- Emanuela Stoleriu, referent editorial Polirom
- Adrian Şerban, director editorial Polirom
Seria operelor steinhardtiene se deschide în 2008 cu volumele Dăruind vei dobândi, În genul… tinerilor, Principiile clasice și noile tendințe ale dreptului constituțional, Jurnalul fericirii și Articole burgheze. Urmează Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia (2009), Între viață și cărți (2010), Escale în timp și spațiu (2010), Geo Bogza (2011), Eseu despre o concepție catolică asupra iudaismului (2011), Critica la persoana întâi (2011), Incertitudini literare (2012), Monologul polifonic (2012), Prin alții spre sine (2012), care este și ultimul volum antum al lui N. Steinhardt.
În 2012, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea monahului Nicolae, Polirom a editat o variantă inedită a Jurnalului fericirii după manuscrisul aflat la Mănăstirea „Sfânta Ana”, Rohia: Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia. Mai apar Călătoria unui fiu risipitor (2013), Drumul către isihie (2014), Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan și Nicolae Băciuț (2015), Varia. Volumul I (2019) și Varia. Volumul II (2020).
Ultimele două volume din Integrala N. Steinhardt cuprind corespondenţa acestuia, Corespondență. Volumul I (2021) și Corespondență. Volumul II (2022) și „ne oferă căi de acces spre celelalte scrieri ale sale, deschid pentru cititor ușa atelierului de creație al autorului, sunt în legătură cu respectivele scrieri, mai ales cu Jurnalul fericirii (ambele variante), pe care îl escortează, îl flanchează și nu de puține ori îl completează (logic, de vreme ce Jurnalul… se oprește în 1972)”, potrivit lui George Ardeleanu.
- Unul dintre liceele premiate de președintele Iohannis a avut doar doi elevi înscriși la bacalaureat. Un singur elev a promovat în prima sesiune - 10 octombrie 2024
- 10 octombrie. Ziua naţională a produselor agroalimentare românești - 10 octombrie 2024
- Comanda Armatei Române se poate transfera unui comandant aliat sau de coaliție. Ce mai prevede un proiect de lege pus în dezbatere publică de MApN - 10 octombrie 2024