Părintele Nil Dorobanțu, evocat în Parlamentul României de senatorul Sorin Lavric (AUR)

Părintele Nil Dorobanțu a fost omagiat, miercuri, în Parlamentul României, de senatorul Sorin Lavric (AUR).

Iată principalele informații  despre părintele Nil Dorobanțu, aflate din declarația susținută de senatorul Sorin Lavric:

„S-a născut la 1 august 1920, în satul Crainici, comuna Bala, județul Mehedinţi.

În 1942, termină Şcoala Militară de Ofiţeri şi primeşte gradul de sublocotenent, fiind repartizat la arma Vînători de Munte.

După ce îl întîlnește pe Arsenie Boca, marcat fiind de personalitatea acestuia, hotărăște să renunțe la cariera militară și să îmbrace dulama monahală.

Se spune că știa douăsprezece limbi străine, însă și-a sacrificat înclinația de poliglot închinîndu-și viața lui Dumnezeu.

În anul 1947, în duminica Floriilor, va fi tuns în monahism, sub numele de Nechifor, pentru ca doi ani mai tîrziu să fie hirotonit ieromonah.

Era atît de milos încît din multe mănăstiri era alungat pentru că dădea de pomană totul săracilor, neţinînd seama de nevoile obştilor.

Din mărturisirile credincioșilor, Nil apărea simultan în mai multe locuri sau dispărea cînd voia, iar atunci cînd predica cădea în extaz.

În 1954, datorită predicilor sale răsunătoare împotriva comunismului va fi arestat, torturat și umilit, fiind acuzat de agitații publice. Dar din lipsă de probe va fi eliberat.

Pe 27 martie 1977 va fi agresat de persoane necunoscute, în urma atacului trecînd la cele veșnice. Cînd a fost adus, în martie 1977, de undeva din Vrancea, tot pieptul şi spatele îi erau negre de lovituri.

A lăsat în urma multor ani de studiu mii de pagini de manuscris, ele nefiind publicate nici astăzi. Nebun întru Hristos, cu o reputație de rebel nedispus să săvîrșească concesii, sihastrul acesta rămîne un nume învăluit în legendă.

Sînt onorat ca, sub cupola Senatului României, să pomenesc numele părintelui Nil Dorobanțu”.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost