Școala al cărui co-fondator este consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, acreditată în prima ședință a noului Consiliu ARACIP

În prima ședință a Consiliului ARACIP, noul for de conducere al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar a decis aprobarea acreditării Școlii Româno-Finlandeze de la Sibiu, co-fondată de actualul consilier al Ministerului Educației, Radu Szekely, pentru nivelul primar, anunță Edupedu.

Primirea acreditării echivalează cu primirea finanțării de bază din partea statului, din bugetul Ministerului Educației, prin costul-standard per elev.

Potrivit Hotărârii nr 1 a Consiliului ARACIP din 5 aprilie 2022, pagina 41, Fundația Didactica a primit acreditarea pentru Școala Gimanzială Româno-Finlandeză de la Sibiu. Hotărârea ARACIP de evaluare a fost emisă în data de 7.12.2021. Szekely a fost numit secretar de stat în Ministerul Educației pe 19 februarie 2021, la propunerea USR, iar în septembrie 2021, când când USR a ieșit de la guvernare, acesta a rămas pe postul de consilier al ministrului Sorin Cîmpeanu, la propunerea acestuia din urmă.

În perioada derulării evaluării ARACIP la Școala Româno-Finlandeză de la Sibiu, între 7 și 10 decembrie 2021, ARACIP era condusă de Silviu Iordache, fost manechin pentru designerul Cătălin Botezatu, care a demisionat o lună mai târziu. În octombrie acesta acuza faptul că „ARACIP-ul, în ultimul an, a devenit mai mult decât independent și cumva a fost scăpat de sub ochiul celor care conduc în realitate învățământul preuniversitar”, după care a vorbit despre „miza din spatele acreditărilor” și spune că fiecare școală care primește acreditare are acces la finanțarea per elev. Iordache avansa suma de 36 de miliarde de euro pe an, spunând că „miza este mare” și că „trebuie să înțelegem că nu poate fiecare școală să aibă chiar și să ofere chiar exact aceleași condiții”.

Radu Szekely a fost unul dintre susținătorii „reformei” ARACIP, lansată în toamna trecută, prin publicarea în dezbatere a noului regulament de funcționare.

Propunerea de „reformă” a ARACIP nu a avut la bază nicio cercetare, cu atât mai puțin date științifice sau analize. A pornit de la „constatarea, venită parțial din acel raport al corpului de control, că există o suprapunere între cele două roluri – al celor care execută și al celor care decid, sunt aceiași oameni”, susținea Radu Szekely într-un interviu pentru Edupedu.ro, în septembrie 2021, pe atunci secretar de stat pentru egalitate de șanse.

După o dezbatere publică organizată pe 27 decembrie 2021, în care în afară de reprezentantul Asociației Școlilor Private și de cel al ARACIS (care a cerut și primit și el un loc în Consiliul Agenției) toate persoanele prezente și care au luat cuvântul au criticat proiectul de hotărâre de guvern, Ministerul Educației a făcut doar câteva modificări de formă în proiect, înainte de a-l trimite Consiliului Economic și Social pentru avizarea obligatorie. Secretarul general al ministerului caracteriza agenția, la acel moment, drept „o instituție amputată administrativ care nu poate să facă față cererilor din acest moment”. Noua HG de organizare a ARACIP a intrat în vigoare la începutul lunii februarie 2022.

Una dintre principalele controverse a fost numirea în Consiliul ARACIP a unui membru cu drept de vot din partea organizației Asociația Școlilor Particulare.

În cadrul dezbaterii propunerii de act normativ la Consiliul Economic și Social au fost ridicate suspiciuni de conflict de interese la adresa lui Radu Szekely, chiar în plenul CES. Școala co-fondată de acesta, care acum a primit acreditarea în prima ședință a noului Consiliu stabilit în forma și pe baza regulilor promovate și susținute de Szekely, este membră în Asociația Școlilor Particulare. Asociația este condusă de Christian Comșa, director al unei unități de învățământ particulare și consilier parlamentar al senatorului USR Ștefan Pălărie.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost