STS susține că specialiștii în securitate cibernetică au blocat mii de „atacuri malițioase” în ultimele zile. Site-urile marilor aeroporturi din România nu funcționau duminică seara

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat, duminică, că specialiștii în securitate cibernetică ai STS au blocat mii de atacuri malițioase în ultimele zile, atacurile fiind îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituții din România.

Este o creștere semnificativă, pe anumite pagini web depășindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparație cu alte perioade, notează sursa citată.

„STS a aplicat măsuri eficiente și rapide de securitate cibernetică, utilizând atât mecanisme automatizate, dar și operațiuni tehnice în timp real implementate la nivelul Centrului Operațional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS) și la nivelul Infrastructurii de Internet (ISP-STS), pentru toate autoritățile pentru care instituția noastră asigură administrare tehnică sau furnizare de servicii de tip Internet.
În cazul unui atac cibernetic deciziile și măsurile luate într-un timp extrem de scurt sunt esențiale, iar atunci când echipele de administrare tehnică și cele de securitate cibernetică sunt comune, lanțul de decizie este extrem de scurt și cu impact imediat. Activitățile întreprinse pentru asigurarea securității cibernetice corelează măsuri defensive atât la nivelul infrastructurii de comunicații, cât și la nivel de aplicații informatice.

În timpul desfășurării atacurilor, specialiștii STS au identificat tipologia acestora, sursele malițioase și au aplicat soluții de protecție la nivelul sistemelor de operare care găzduiesc serviciile informatice atacate și le-au transmis către celelalte entități de tip CERT. STS a partajat analizele proprii și a colaborat cu specialiștii IT ai beneficiarilor și experții CERT de la nivelul DNSC și ai instituțiilor din Sistemul Național de Apărare.

STS desfășoară în continuare, în regim de 24/24, toate activitățile specifice de securitate cibernetică pentru a contribui la protecția serviciilor digitale și de comunicații ale instituțiilor și autorităților statului român”, se precizează în comunicatul de presă.

Site-urile marilor aeroporturi din România nu funcționau duminică seara

Pe de altă parte, presa a semnalat faptul că site-urile marilor aeroporturi din România nu funcționau duminică seara.

Site-urile marilor aeroporturi din România nu funcționau duminică seara. Este vorba, între altele, de site-urile aeroporturilor din București, Arad, Suceava, Cluj-Napoca, Iași, Satu Mare, Craiova. Din primele informații, este vorba despre un nou atac al hackerilor ruși de la Killnet. Siguranța zborurilor nu este afectată, doar că utilizatorii nu-și pot lua informații utilitare despre zboruri, paginile site-urilor respective neputând fi accesate. Nici site-ul companiei TAROM nu putea fi accesat duminică seară, anunța Digi24.

Aceste atacuri au fost revendicate de către hackerii proruși din gruparea care își spune Killnet, notează sursa citată.

Totodată, luni dimineață, site-ul Aeroportului Henri Coandă București nu se putea accesa.

Peste 300 de site-uri din România, în ținta hackerilor

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet ameninţă că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri. În context, specialiştii în securitate cibernetică au transmis o serie de recomandări pentru toţi cei vizaţi, anunță SpotMedia.

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet, care a revendicat deja mai multe atacuri care au avut loc în ultimele zile asupra unor site-uri oficiale din România, ameninţă, sâmbătă, că vizează alte aproape 300 de site-uri.

Sunt avute în vedere redacţii de presă, instituţii publice importante, hoteluri, pensiuni, site-uri de rezervări şi partide politice.Printre instituţiile ale căror site-uri sunt vizate se numără Guvernul, Ministerul Finanţelor, Ministerul Apărării, Ministerul Sănătăţii, MAI, dar şi ANAF, Jandarmeria Română sau STS.

O listă cu site-urile vizate a fost dată publicității de Edupedu și este disponibilă aici.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost