Tunul secolului la CFR! Cum a fost vândut Complexul Astoria Snagov pe câteva zeci de mii de euro, deși pe piață ar valora sute de milioane de euro

Complexul Astoria Snagov, cândva perla CFR, a fost înstrăinat pentru o sumă ridicolă, terenul, care valorează sute de milioane de euro, ajungând în proprietatea unui fost director de la corpul de control al ANAF, din vremea lui Sorin Blejnar.

Complexul Astoria a fost vândut cu complicitatea directorului general Ion Simu-Alexandru, protejatul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit dezvăluirilor făcute de Club Feroviar. În replică, ministrul Grindeanu anunță că va solicita instituțiilor abilitate ale statului să cerceteze situația și să ia măsurile legale care se impun în „aparentul caz Astoria.”

Clădirile de la Complexul Astoria Snagov, înstrăinate de lichidatorul SFT

Clădirile aferente complexului de la Snagov au fost înstrăinate anul trecut de către lichidatorul Societății Feroviare de Turism (SFT), aflată în faliment, notează sursa citată. Astfel, clădirile, în care fostul director general al CFR SA Mihai Necolaiciuc a investit sume exorbitante, de milioane de euro, au ajuns în proprietatea SFT la înființarea acesteia, în 2003.

„Tunul a fost dat pe 13 ianuarie 2022, la nici o lună de la prima numire a lui Ion Simu-Alexandru în funcția de director general al CNCF CFR SA (17 decembrie 2021), de către ministrul Sorin Grindeanu.

La acea dată, lichidatorul a intabulat la Cadastru pe 99 de ani tot terenul aferent complexului de la Snagov, nu doar cel pe care se aflau clădirile, în favoarea firmei care le cumpărase pe acestea din urmă cu suma derizorie de aproximativ 50.000 de euro. Preț de garsonieră în Rahova! Terenul aferent construcțiilor înstrăinate are o suprafață de 28.658 mp, în vreme ce toată suprafața complexului este de 205.146,55 mp, deci de peste șapte ori mai mare.

Terenul de peste 20 de hectare are o mare deschidere către Lacul Snagov, iar în zonă metrul pătrat se vinde cu sume de peste 1.000 de euro. Dacă facem calculul, rezultă un prejudiciu în dauna statului român de sute de milioane de euro”, dezvăluie Club Feroviar.

Pe 13 ianuarie 2022, societatea Simart Arhitecture primește drept de superficie nu pe terenul de sub clădirile cumpărate, ci pe toată suprafața de pe malul lacului Snagov. Un bonus din partea noii conduceri a companiei de infrastructură feroviară, subliniază sursa citată.

Fost șef în ANAF și mogul imobiliar, stăpân pe terenul ceferiștilor

Dar să vedem cine se află în spatele Simart Arhitecture. Societatea este deținută de Marius Simion Gaga, fost director al Corpului de control al ANAF din vremea când Fiscul era condus de Sorin Blejnar.

„Marius Simion Gaga, originar din Maramureș, a dezvoltat mai multe blocuri cu apartamente în București, Constanța și Cluj-Napoca, dar și în Dubai, înainte de a intra în sistemul bugetar, la ANAF, unde în perioada 2009-2015 a ocupat, pe rând, mai multe funcții de conducere. El a fost membru PDL Sector 5 și membru în consiliile de administrație al mai multor companii de stat printre care Loteria Română, RADET sau CFR SA”, prezicează Club Feroviar.

Reacția ministrului Grindeanu

În replica, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri, pe Facebook, că va solicita instituțiilor abilitate ale statului să cerceteze situația în „aparentul caz Astoria.”

„Înțeleg că există un anumit interes al unor ziariști pentru un aparent `caz Astoria`. Deduc și că acești reprezentanți ai presei încearcă să arunce unele bănuieli asupra mea.

Tocmai pentru a nu mai exista îndoieli, anunț că voi solicita instituțiilor abilitate ale statului să cerceteze situația și să ia măsurile legale care se impun. Poliția, Parchetul General, DNA….oricare dintre aceste instituții vor avea sprijinul meu, ca ministru al Transporturilor, pentru aflarea adevărului.

Dacă există vreo infracțiune, cei vinovați trebuie să platească! Indiferent de numele lor și de perioada în care au fost în funcție”, a scris, pe Facebook, ministrul Transportului, Sorin Grindeanu.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Tunul secolului la CFR! Cum a fost vândut Complexul Astoria Snagov pe câteva zeci de mii de euro, deși pe piață ar valora sute de milioane de euro”

Comentariile sunt închise.