Arethia Tătărescu, soția fostului premier din perioada interbelică Gheorghe Tătărescu, omagiată la Târgu-Jiu, de Ziua Iei

Arethia Tătărescu, soția fostului premier din perioada interbelică Gheorghe Tătărescu și o mare iubitoare a tradițiilor și culturii gorjenești, a fost omagiată, vineri, 24 iunie, de Ziua Universală a Iei, la Târgu Jiu.

Arethia Tătărescu i-a comandat lui Brâncuși lucrările Coloana fără de sfârșit, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, a anunțat, vineri, La Blouse Roumaine, comunitatea care a inițiat Ziua Iei.

„Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului Gheorghe Tătărescu. Ei trebuie să îi mulțumim. Și să îi urmăm exemplul. Tot ea a contribuit la restaurarea casei memoriale a lui Tudor Vladimirescu din Vladimir, la transformarea casei Ecaterinei Teodoroiu în casă memorială.

S-a implicat inclusiv în organizarea producției artizanale, fiind o mare iubitoare a tradițiilor și culturii gorjenești. Sub conducerea Arethiei Tătărescu, Liga Femeilor Gorjene a înființat centre sătești de lucru pentru femei, școli de gospodărie și precum și ateliere de țesut pentru tinerele din Tismana și Târgu –Jiu. Creațiile femeilor din sate, costumele și covoarele tradiționale, au fost apreciate la Expoziția Universală de la Paris, 1937, Expoziția Internațională de la New York, 1939 și a VII-a Expoziție Trienală de la Milano, 1940.

În 1935 a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Târgu Jiu. După 1947 a avut de suferit represiuni din partea regimului comunist.

În memoria Arethiei, pe urmele originilor lui Brâncuși, celebrăm a 10-a ediție a Zilei Universale a Iei odată cu Sărbătoarea Sfântului Ioan de Vară și a Sâzinelor la Gorj, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara”, a anunțat, vineri, pe Facebook, La Blouse Roumaine.

La 24 iunie, în fiecare an, începând din 2013, este sărbătorită Ziua Universală a Iei (Ziua Iei), o iniţiativă a comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu (2012), care a propus ca această dată, când are loc sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi cea străveche a Sânzienelor şi Drăgaicei, să devină o zi dedicată iei şi să fie cunoscută drept Ziua Universală a Iei.

În iunie 2013, a avut loc prima ediţie cu tema „Sânzienele îmbracă Planeta în IE”, care a declanşat o adevărată mişcare culturală şi a readus în actualitate cămaşa şi portul tradiţional românesc, potrivit site-ului La Blouse Roumaine.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost