Decizie istorică a Curții Supreme de Justiție a SUA: Legea din 1973 care legaliza avorturile la nivel federal a fost abrogată

Curtea Supremă de Justiția a SUA tocmai a anulat legea cunoscută ca Roe v. Wade, cea care a stabilit dreptul constituțional la avort în SUA în 1973.

Legea din 1973 permitea avorturile în primele două trimestre de sarcină. Odată cu abrogarea ei, legile privin avortul vor fi stabilite de fiecare stat în parte. Este de așteptat ca aproape jumătate din statele americane, cele conservatoare, să interzică sau să restricționeze avortul. Celelalte state, cele liberale, vor permite în continuare avorturile.

Opinia majorității a fost scrisă de judecătorul Samuel Alito, fiind susținută de toți cei 6 judecători conservatori.  

Constituția nu face referire la avort și niciun astfel de drept nu este protejat în mod implicit de nicio prevedere constituțională, inclusiv cea pe care se bazează acum în principal apărătorii avortului – clauza privind procedura echitabilă a celui de-al paisprezecelea amendament. Această prevedere a fost menținută pentru a garanta unele drepturi care nu sunt menționate în Constituție, dar orice astfel de drept trebuie să fie profund înrădăcinat în istoria și tradiția acestei Națiuni și implicit în conceptul de libertate ordonată. Este timpul să ținem cont de Constituție și să returnăm problema avortului reprezentanților aleși ai poporului”, a scris Alito.

Cei trei judecători liberali ai instanței au depus o opinie divergentă față de hotărâre.

Sursa: CNBC


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost