Dan Negru, mărturisire dureroasă: Toți ai mei au fost deportați. Mama, tata, bunicii, mătușile și unchii mei au fost aruncați în vagoane de vite și duși în Bărăgan

Prezentatorul și realizatorul TV, Dan Negru, a mărturisit, într-o postare emoționantă, că provine dintr-o familie ai cărei membri au fost deportați în Bărăgan, în anii ’50.

„De Rusalii, 12.000 de familii din Banat au fost deportate in Bărăgan in 1951. Știu bine povestea pentru că am auzit-o de multe ori la mine acasă. Toți ai mei au fost deportați, mama, tata, bunicii, mătușile și unchii mei au fost aruncați în vagoane de vite și duși în Bărăgan, vinovați pentru că erau “chiaburi” (țărani înstăriți).

Au rămas în lagărul Bărăganului 5 ani.

Copii, bătrâni, femei. 170 de copii români au rămas îngropați acolo. Români uciși de români! Bunicul mi-a povestit că adeseori și-a întâlnit torționarii, călăii, pe străzile orașului. Genocidul din Bărăgan a fost făcut de români.

Nu se învață la istorie despre asta. Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții (N.Iorga)”, a scris, luni, pe Facebook, Dan Negru.

Mărturisirea lui Dan Negru a fost făcută în contextul în care în aceste zile se împlinesc 71 de ani de la „Rusaliile negre”, când peste peste 44.000 de persoane din vestul României au fost scoase din casele lor și deportate în pustiul Bărăganului, fără niciun avertisment și având voie să plece doar cu bunurile pe care au reușit să le strângă în căruțe, în câteva ore.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost