Misterul stocurilor de cereale ale Chinei, mai mari decât cele ale restului lumii: peste 140 de milioane de tone. Dar de ce? (Corriere della Sera)

Rezervele de cereale stocate în depozitele din China depășesc 140 de milioane de tone, cu mult peste stocurile de grâu care există în tot restul lumii, notează ziarul italian Il Corriere della Sera.

Din motive „misterioase”, China a acumulat mai multe stocuri de grâu decât tot restul lumii la un loc. Cum de a fost Xi Jinping atât de pregătit pentru actuala criză?, se întreabă sursa citată, potrivit Hotnews.ro.

Datele sunt oficiale, iar una dintre sursele din acest sector este Serviciul Agricol Extern al SUA: rezervele de cereale deținute în silozurile chinezești depășesc 140 de megatone (milioane de tone).

Rezervele din Statele Unite, Europa, Canada și Australia abia se apropie de 40 de megatone în total. Asia de Sud, care include India, are și mai puține tone rezervă (dar este adevărat că India a devenit un mare producător/exportator de grâu). Zona care include Orientul Mijlociu și Africa de Nord are rezerve cam la jumătate din cantitatea din Occident.

„Misterul chinezesc”

Toate rezervele de cereale din lume adunate sunt sub cele peste 140 de megatone de care dispune China. Dimensiunea demografică a Imperiului de Mijloc nu este suficientă pentru a explica această disproporție. Cu cele 1,4 miliarde de locuitori ai săi, Republica Populară este departe de a reprezenta jumătate din populația lumii (aproximativ opt miliarde).

Supraabundența stocurilor sale este rezultatul unei politici deliberate, al unei acumulări care a început cu mult înainte de debutul războiului din Ucraina.

Spre deosebire de rezervele de petrol, rezervele de cereale nu pot fi păstrate la infinit: sunt perisabile. Care va fi managementul activ al acestui imens patrimoniu alimentar pe care „stă” Xi Jinping?

Ne putem imagina, scrie sursa citată, o mare diplomație umanitară, în care Beijingul să ofere ajutor pentru cereale țărilor cele mai afectate de criza actuală, în zone din Africa de Nord și Orientul Mijlociu? Mai devreme sau mai târziu vom afla ce strategii și ce calcule va adopta Xi Jinping pentru a-și folosi puterea în criza alimentară.

Misterul continuă însă să plutească în legătură cu motivul pentru care China a ajuns să fie atât de pregătită pentru criza cerealelor.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost