Ungaria și Serbia, acorduri istorice încheiate în domeniul Energiei

Ungaria și Serbia au semnat, vineri, la Belgrad, două acorduri în domeniul Energiei, a anunțat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul de Finanţe sârb, Sinisa Mali, informează MTI.

Potrivit ministrului Péter Szijjártó, aceste acorduri sunt cele mai importante şi cele mai complete de până acum, oferind ambelor ţări siguranţa aprovizionării cu energie.

În baza primului acord s-a convenit ca Serbia să cumpere prin Ungaria şi să stocheze în Ungaria 500 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru iarna următoare. Noul acord asigură aprovizionarea neîntreruptă a Serbiei cu gaz pentru sezonul de iarnă care urmează, în acelaşi timp „consolidează rolul Ungariei în securitatea aprovizionării cu energie a zonei”, a subliniat Péter Szijjártó.

Conform acordului, gazele naturale achiziţionate de Serbia vor fi stocate în depozitele ungare începând cu 1 iulie şi vor fi furnizate Serbiei în cantităţi zilnice de 3-6 milioane de metri cubi începând cu 1 octombrie.

Al doilea acord semnat se referă la interconectarea pieţelor de energie electrică ale celor două ţări, notează sursa citată.

„Ungaria se alătură astfel iniţiativei sârbo-slovene de a crea o bursă regională comună a energiei”, a explicat Szijjártó. Astfel va creşte dimensiunea pieţei, ceea ce înseamnă, de obicei, preţuri mai mici, iar „în situaţia actuală extrem de incertă, acest lucru are o mare importanţă pentru noi toţi”.

Totodată, Péter Szijjártó a discutat vineri şi cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic despre cele mai importante probleme ale celor două ţări, în special despre securitatea energetică şi parteneriatul lor strategic.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ungaria și Serbia, acorduri istorice încheiate în domeniul Energiei”

  1. Ideea acordului este tocmai invers , adica ” UNGARIA ” are nevoie de aprovizionare cu gaze din ” SERBIA ” via conducata ” DRUJBA – A PRIETENIEI ” care aprovizioneaza SERBIA DIN RUSIA prin UNGARIA SI ROMANIA , apoi ori cativa ” informatorii media s-au ne i-au de prostii ” si la nivel de UNGARIA SI SERBIA , ori pe romaneste ” chiar ne meritam soarta ” deoarece Ungaria , nu are acele asa ” zise spatii de depozitare ” le fac acum pe banii ” altora ” din est , iar noi am luat 700 milioane euro de la ” DAVOS ” si inca nu stim cum sa conducem ” zona de gaze in BALCANI ” . Dar , fiecare cu ” darul lui ” .

Comentariile sunt închise.