Academia Română susține protestul Academiei de Științe a Moldovei împotriva comasării institutelor de cercetare din Republica Moldova

Academia Română a anunțat, joi, printr-un comunicat, că susține protestul Academiei de Științe a Moldovei împotriva comasării institutelor de cercetare din Republica Moldova.

Redăm integral comunicatul Academiei Române:

„Academia Română a luat act cu îngrijorare de inițiativa din 27 iunie 2022 a Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, privind o așa-numită reformă a domeniului învățământului superior și al cercetării, prin care s-ar asimila și comasa institutele foste ale Academiei de Științe a Moldovei cu institutele din universități.

În acest sens, suntem deplin de acord cu protestul Academiei de Științe a Moldovei îndreptat împotriva acestui act și confirmăm ideea că „deciziile eventuale de fuzionare, transferare, absorbție trebuie să se bazeze pe o evaluare obiectivă și transparentă (cu criterii și indicatori clari), pe o argumentare convingătoare și în urma discuțiilor atât în colectivele vizate, cât și la nivel de întreaga comunitate științifică“.

Însăși ideea concentrării cercetării sub o singură egidă și sub o singură conducere ni se pare că amintește de perioada dictaturii comuniste. În România, cercetarea științifică și creația intelectuală oficiale sunt efectuate în cadrul mai multor entități paralele (Academia Română, universități, Ministerul Cercetării), care colaborează foarte bine între ele și se află în concurență loială. Stimularea cercetării nici nu se poate face altminteri.

De aceea și în virtutea faptului că zeci de membri ai Academiei Române sunt și membri a onoare ai Academiei de Științe a Moldovei, rugăm autoritățile Republicii Moldova să oprească această tendință nefirească și să redea Academiei din frățeasca țară vecină rolul său în domeniul cercetării, prin reîntoarcerea institutelor în cadrul înaltului for de consacrare și de cercetare.”


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost