Casă din 1800, care l-a găzduit pe Regele Carol I, oprită de la demolare de un profesor care s-a urcat pe acoperiș, în semn de protest

O casă din municipiul Fălticeni, construită în 1800 și care l-a găzduit pe Regele Carol I, a fost oprită de la demolare după ce un profesor, Ioan Ilișescu, s-a urcat pe ziduri, în semn de protest.

Este vorba despre Casa Morțun, construită în 1800, și unde în anii din urmă a funcționat și un dispensar.

În timp ce o firmă suceveană lucra la demolarea clădirii, profesorul Ioan Ilișescu s-a urcat pe unul dintre zidurile rămase în picioare în semn de protest față de decizia autorităților cu privire la acest imobil, anunță Monitorul de Suceava.

Profesorul Ilișescu și-a încetat protestul în momentul în care i s-a prezentat un ordin de sistare temporară a lucrărilor.

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, susține că începerea lucrărilor de demolare s-a făcut cu respectarea reglementărilor legale, casa respectivă nefiind inclusă pe lista clădirilor de patrimoniu. Primarul a spus că o hotărâre de demolare a acestei clădiri a fost adoptată de Consiliul Local Fălticeni în luna ianuarie 2022, iar ulterior au fost obținute toate autorizațiile pentru începerea demolării, notează sursa citată.

Lucrările de demolare sunt finalizate în procent de circa 75%. Pe amplasamentul fostului dispensar uman din Fălticeni ar urma să fie construită o parcare.

Casa Morțun- Monument istoric

Totuși, alte surse locale prezintă informații potrivit cărora o comisie din partea Ministerului Culturii a decis, în urma unei sesizări făcute de profesorul Ilișescu, că respectiva casă Morțun „îndeplinește toate criteriile necesare clasării ca Monument istoric”, conform ziaruldepenet.ro.

În iulie 2022, Direcția Județeană pentru Cultură Suceava informează oficial Primăria Fălticeni, și spre știința Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului și Inspectoratului Județean în Construcții Suceava,  prin adresa nr. 1365/20.07.2022, că a fost declanșată „procedura de clasare la cerere, conform prevederilor Legii nr.422/2001, art.13 și art.14 și a procedurilor prevăzute de O.M.C. nr.2260/2008 a clădirii situate pe strada Maior Ioan, nr.11, din municipiul Fălticeni, județul Suceava, ca urmare a solicitării adresată de către Fundația Culturală „Șezătoarea”, reprezentată de domnului Ioan ILIȘESCU(…)”.

Istoricul casei Morțun

Casa Morțun, o construcție de epocă ridicată de Manolache (Emanoil) Morțun (10 mai 1821- 21 noiembrie 1898), are o vechime de peste 140 de ani și a adăpostit de-a lungul vremii personalități locale și naționale, scrie sursa citată.

Cel mai important oaspete al casei a fost Regele Carol, în anul 1883, când Emanoil Morțun era prefect al județului. Mobila din casă a fost comandată special de la Viena, fiind considerată cea mai cochetă casă din Fălticeni.

Proprietarul casei a fost unul dintre primii absolvenți de la Academia „Mihăileană” de la Iași. La examenul de absolvire, Emanoil Morțun l-a impresionat pe domnitorul Mihail Sturdza, care i-a dăruit ceasul său de aur de la brâu drept premiu.

De asemenea, Morțun a fost unul dintre primii studenți ai Facultății de Drept de la Academie și a lucrat ca magistrat la Tribunalul Fălticeni. Om politic, Morțun a reprezentat județul în Parlament și a fost prefect al județului.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost