Senatorul Claudiu Târziu, în presa franceză: „Susținem cu fermitate o Europă a națiunilor suverane!”

Senatorul Claudiu Târziu, lider al partidului AUR, a acordat un interviu jurnalistului francez Lionel Baland, pentru platforma online breizh-info.com.

Lionel Baland: Care este istoria partidului dumneavoastră și câți aleși aveți la diferitele niveluri de putere? Care sunt principalele obiective ale AUR?

Claudiu Târziu: Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a fost înființat la sfârșitul anului 2019, iar, în urma alegerilor legislative din decembrie 2020, a intrat în Parlamentul României. Este singurul partid parlamentar din România cu orientare național-conservatoare. Avem 40 de parlamentari, trei primari și 80 de consilieri locali.

Urmărim ca poporul român, prin reprezentanții săi, să recapete controlul asupra statului care în acest moment este capturat de politicieni corupți, promotori ai agendei globaliste care este potrivnică intereselor noastre naționale. De asemenea, dorim unirea celor două state românești, România și Republica Moldova. Așa cum au existat două state germane ca urmare a celui de-al doilea război mondial, astăzi încă mai există două state românești, o reminiscență regretabilă a Pactului Hitler-Stalin.

Susținem ferm o Europă a națiunilor suverane, care să colaboreze pentru păstrarea și promovarea identității națiunilor europene și a civilizației europene, moștenirea și valorile creștine.

Lionel Baland: Partidul dumneavoastră este activ și în Republica Moldova? Ce relații ar trebui să aibă România cu Moldova? Ar trebui ca Moldova să fie anexată României? Care este poziția dumneavoastră în chestiunea Transnistriei, stat nerecunoscut internațional, situat în estul Moldovei și satelit al Rusiei?

Claudiu Târziu: Da, AUR este activ și în celălalt stat românesc, Republica Moldova. Anexare este un termen nu doar inexact, ci și unul pe care îl preferă propaganda rusă. Noi ca partid nu avem ambiții expansioniste față de statele vecine. Republica Moldova este o chestiune diferită și specială. Noi susținem reunificarea celor două state ca soluție pentru reîntregirea națiunii române, artificial și abuziv fragmentată de către Hitler și Stalin.

Dacă germanii sau vietnamezii au găsit o cale pentru a depăși divizarea națională, sunt convins că trebuie să existe o cale și pentru poporul român, astfel încât acesta să nu mai trăiască împărțit în două state. Consider că este doar o chestiune de timp.

Transnistria nu este un stat, ci o invenție a Moscovei, menită să pună presiune asupra Republicii Moldova, dar și asupra Ucrainei.

Conform dreptului internațional, Republica Moldova are perfectă legitimitate în a-și revendica suveranitatea asupra acelui teritoriu. Din existența acestui regim ilegitim de la Tiraspol câștigă Rusia și grupările de crimă organizată din zonă. Dacă acest conflict înghețat se va rezolva ar spori securitatea Europei de Est și ar ușura procesul de reunificare a românilor.

Lionel Baland: Care este poziția partidului dumneavoastră față de războiul din Ucraina și față de cei doi protagoniști ai acestui conflict, Ucraina și Rusia? Ar trebui ca Bucovina de Nord, în prezent parte a Ucrainei, să fie integrată în România?

Claudiu Târziu: Bucovina de Nord și Ținutul Herța sunt vechi teritorii românești, care au făcut parte din fostul Principat al Moldovei și, ulterior, din Regatul României. Componența etnică a acestor regiuni a fost foarte mult schimbată din pricina unei politici de deznaționalizare a românilor din zonă, politică dusă de către fosta URSS. Prin încheierea unui tratat cu Ucraina în 1997, clasa politică trădătoare de la București a renunțat la aceste teritorii.

În prezent, a emite pretenții teritoriale față de Ucraina, oricât de justificate ar fi din punct de vedere istoric, ne-ar pune, pe noi, românii, în aceeași tabără cu Putin și politica sa agresivă, ceea ce ar fi contrar principiilor și valorilor noastre.
În ce privește războiul din Ucraina, impresia mea este că asistăm la un conflict SUA-Rusia purtat pe teritoriul Ucrainei, în care sunt implicate și alte țări membre NATO. Acest război nu a început cu invazia lui Putin, ci este parte a unui proces mai larg de împărțire a sferelor de influență. Această competiție are loc de decenii. Unul din episoadele acesteia a fost Euromaidanul, prin care forțe pro-americane și pro-occidentale au dat o lovitură de stat în Ucraina în 2013. Alt episod a fost anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Lucrurile trebuie privite și înțelese în perspectivă. Prin asta nu spun că este admisibil războiul Rusiei în Ucraina. De altfel, AUR a fost primul și singurul partid politic care a protestat contra Federației Ruse, în fața ambasadei sale de la București, în ziua imediat următoare declanșării războiului împotriva Ucrainei.
Este regretabil că această competiție geopolitică între mari puteri se soldează cu foarte multe victime omenești, cu orașe distruse și cu mari disfuncționalități economice care afectează nu doar statele din regiune, ci întreaga Europă.

Lionel Baland: Care este atitudinea partidului AUR față de etnicii maghiari din România?

Claudiu Târziu: Etnicii maghiari sunt cetățeni ai României și noi considerăm că ei sunt cetățeni fideli. Noi, ca partid, nu avem politici publice specifice pentru diversele grupuri etnice. Nu contează etnia, ci calitățile și meritele individuale.

Din păcate, maghiarii din România sunt exploatați la nivel politic de o formațiune constituită exclusiv pe criterii etnice – UDMR –, care pretinde monopolul reprezentării intereselor acestor oameni. În fapt, UDMR urmărește enclavizarea etnicilor maghiari și limitarea accesului acestora pe piața muncii din România, prin politicile pe care le promovează în educație și administrație.

Mesajul nostru pentru aceștia este că viața tuturor, inclusiv a lor, se va îmbunătăți dacă la guvernarea României va ajunge partidul AUR. Unul dintre interesele noastre principale este să instituim o justiție independentă și o adevărată dezvoltare economică în beneficiul tuturor cetățenilor. Îi îndemn pe etnicii maghiari din România să facă fiecare politică în acord cu valorile și principiile proprii. Indiferent de ceea ce pretind unii oameni, în țara noastră există pluralism politic și funcționează foarte bine.

Lionel Baland: Dar față de minoritatea țigănească din România?

Claudiu Târziu: Aceeași ca și față de orice altă minoritate etnică. Ca partid conservator, le spunem tuturor cetățenilor români: „Păstrați-vă identitatea etnică și culturală, limba și obiceiurile, dar haideți să acționăm împreună, pentru binele nostru comun!”.

Partidul AUR are membri din aproape toate minoritățile, inclusiv evrei – minoritate foarte redusă numeric astăzi în România. Nu originea lor contează, ci faptul că toți suntem atașați de această țară și dorim binele general. În cazul țiganilor situația este diversă și complexă. Avem țigani care sunt perfect integrați în societate și sunt chiar cosmopoliți, dar avem și mulți țigani care se zbat în sărăcie și marginalizare și care ori cad victime ale grupărilor de criminalitate, ori văd în criminalitate o cale rapidă de a-și depăși condiția socială și economică.

Principala soluție pe care le-o propunem este educația. Dacă își vor trimite copiii la școală, iar comunitatea lor le va oferi exemple pozitive, cu siguranță mai puțini dintre ei vor cădea victime ale rețelelor de criminalitate organizată.

Lionel Baland: Vă raportați la militanți români naționaliști sau scriitori din trecut?

Claudiu Târziu: Sunt un om de litere. Am practicat jurnalismul decenii la rând și am mai multe volume publicate. Am fost apropiat de oameni din vechea elită culturală a României care au supraviețuit regimului comunist. Nume precum Marcel Petrișor, Gabriel Constantinescu, Valeriu Anania sau Răzvan Codrescu poate că nu înseamnă nimic pentru publicul dumneavoastră, căci sunt puțin cunoscuți în afara spațiului cultural românesc, dar pentru mine înseamnă enorm. De la ei am învățat să-mi urmez convingerile cu perseverență și speranță, indiferent de neajunsurile care vin din situarea în răspăr cu spiritul timpului (Zeitgeist).

Lionel Baland: Celelalte partide politice patriotice sau naționaliste din Europa s-au dezvoltat mai ales marșând pe respingerea imigrației de către o parte a populației. Este România amenințată de fluxurile migratorii? Mulți români lucrează și trăiesc în Europa de Vest. Care este opinia dumneavoastră față de această situație?

Claudiu Târziu: România este văzută mai degrabă ca țară de tranzit, nu ca destinație finală.

Este necesar să facem o distincție între libertatea de circulație pentru cetățenii statelor membre ale UE și imigrația ilegală – acei imigranți proveniți din zone culturale foarte diferite de civilizația noastră, din Nordul Africii, din Orientul Mijlociu sau din Asia.

Românii care muncesc în Europa de Vest sunt compatibili cultural cu țările de destinație și se integrează foarte rapid din punct de vedere economic. Cred că lucrurile sunt diferite în ce-i privește pe imigranții veniți din afara Europei. O mare parte dintre aceștia nu se integrează în țările în care se stabilesc. Ba chiar au tendința să acționeze ca stat în stat, cu legi și ierarhii proprii, chiar cu o cultură ostilă locuitorilor nativi. Din acest motiv, este firesc ca populația să caute să-și apere suveranitatea și interesele la nivel politic.

Chiar dacă AUR nu a apărut ca un răspuns la problema imigrației, partidul nostru este pe deplin compatibil cu organizațiile politice de dreapta din Vestul Europei. Noi, ca patrioți, trebuie să colaborăm la nivel european pentru a ne opune mai eficient agendei globaliștilor.

Lionel Baland: Care este poziţia partidului dumneavoastră politic în raport cu trecutul comunist al României? Cum îl priviți pe fostul lider comunist al țării, Nicolae Ceaușescu?

Claudiu Târziu: Ceaușescu a fost un dictator comunist. Nu încape nicio îndoială. Regimul său s-a prăbușit în decembrie 1989, însă așa-zișii democrați care i-au urmat lui Ceaușescu nu au fost mai puțin distructivi. Ei au fost și încă sunt cu adevărat maligni pentru țara noastră.

Neomarxismul și globalismul care domină Occidentul nu sunt decât o altă față a comunismului. Materialismul dialectic a eșuat, însă astăzi avem neomarxismul, care vrea să obțină același lucru: dezumanizarea omului și transformarea lui într-un sclav lipsit de conștiință, de aspirație spre transcendență și de dorința naturală de libertate.

Noi, românii, dar și celelalte popoare ale Europei de Est, am trăit adevăratul comunism. Știm ce înseamnă și recunoaștem ușor noul comunism 2.0. Este unul din motivele pentru care am înființat AUR, pentru a ne opune acestui neo-bolșevism, care urmărește controlarea indivizilor și a popoarelor prin distrugerea identității naționale și restrângerea drepturilor fundamentale și libertății acestora.

Versiunea inițială – în limba franceză – a interviului, aici.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost