Alternativă la încălzirea cu gaze. Lemnele de foc și cărbunii, la mare căutare în mediul rural. Prețurile au crescut semnificativ

Gospodarii se pregătesc deja pentru iarnă, lemnele de foc și cărbunii fiind la mare căutare în mediul rural.

Prețurile au crescut semnificativ, lemnele de foc fiind mai scumpe cu 10%, comparativ cu anul trecut, în timp ce prețul la cărbune s-a dublat, anunță ȘtiriTVR.ro.

„E devreme, dar trebuie să ne facem provizii, având în spate și o afacere, trebuie sa ne facem provizii, să avem pe parcursul anului, sa nu cumva sa vina peste noapte scumpiri, cum au evoluat preturile în ziua de azi la gaze, combustibil”, spune Marius Rusu, proprietar pensiune.

Cererea pentru lemne este mai mare in conditiile in care deja preturile au crescut. Oamenii se tem ca la toamna metrul cub de lemn ar putea fi mult mai scump.

„Noi ne-am propus anul acesta ceva mai mult decât anul trecut, dacă anul trecut am avut 21 de mii de mc, anul asta ne-am propus 23 de mii de mc, pana acum am depășit ce propusesem”, anunță Iulia Tăicuțu, birou producție direcția silvica Buzău.

Pentru o casă cu două sobe, într-o iarnă ușoară, o familie trebuie să plătească aproximativ 2.500 de lei. O alternativă la încălzirea cu gaze sau curent electric este cărbunele.

„În ciuda creșterii preturilor, cererea este destul de mare și oamenii s-au orientat tot mai mult către cărbune, pentru că beneficiile sunt mult mai mari față de lemn, timpul de ardere dublu, putere calorică mai mare”, este de părere Marius Apostol, proprietar depozit cărbune.

Brichetele de cărbune brun, importate din Ucraina, costă acum 1.750 de lei tona față de 700 de lei anul trecut. Lignitul s-a scumpit cu 50 de lei tona, față de anul trecut când costa 500 de lei.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost