Guvernul de la Chișinău a lansat în dezbatere publică un set de măsuri de prevenire și atenuare a crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale.
Astfel, iluminatul stradal ar urma să fie oprit după ora 23:00, iar temperatura agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică va scădea cu 10%. Totodată, instituțiile de învățământ ar putea reveni la regimul online.
Guvernul de la Chișinău a pregătit mai multe măsuri pentru cazurile în care Republica Moldova ar urma să rămână fără 35%, 50% sau 100% din necesarul de gaze naturale, anunță Agora.md.
În majoritatea cazurilor, măsurile vizează în primul rând monitorizarea și asigurarea zilnică a consumului rațional de resurse energetice în cadrul clădirilor publice și comerciale, în acest sens urmând a fi desemnată o persoană responsabilă pentru fiecare clădire. Totodată, autoritățile ar urma să asigure derularea mai multor campanii de informare a cetățenilor privind modalitățile de reducere a consumului.
În același timp, o altă măsură ar viza reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică, de rând cu sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, după ora 23:00. În același timp, organizarea procesului de învățământ ar urma să se desfășoare la distanță.
Alte măsuri vizează trecerea centralelor electrice cu termoficare și a fabricilor de zahăr la combustibil alternativ și reconectarea cazanelor pe biomasă în cadrul instituțiilor publice. Totodată, Termoelectrica ar urma să treacă la utilizarea păcurii.
Autoritățile se așteaptă și la creșterea cererii de lemne de foc și cărbune cu aproximativ 50%, ca urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale. O altă măsură vizează accesarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD, ratificat, în vederea realizării proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”.
„În cazul în care vor fi aplicate toate măsurile de reducere și atenuare a impactului limitării gazelor naturale, este posibil a fi economisit și/sau substituit circa 500 milioane m3 gaze naturale pe parcursul sezonului de încălzire 2022 – 2023, fără a considera măsurile de deconectare a consumatorilor întreruptibili (cu excepția SA „Termoelectrica”) și achiziție de gaze naturale din surse alternative”, se arată în documentul înaintat spre consultări publice.
Mai mult, autoritățile susțin că în cazul limitării/sistării furnizării gazelor naturale cu 100%, ar urma să fie accesat Acordul semnat cu Banca Europeană care prevede un împrumut de 300 de milioane de euro, care ar permite achiziția unor volume de gaze naturale ce ar asigura consumul până în luna ianuarie și parțial februarie, dacă prețul se va menține la 1.500 euro/1.000 m3 de gaze naturale. Cu alte cuvinte, vor putea fi procurate până la 200 de milioane de metri cubi.
Știri pe același subiect:
- Unul dintre liceele premiate de președintele Iohannis a avut doar doi elevi înscriși la bacalaureat. Un singur elev a promovat în prima sesiune - 10 octombrie 2024
- 10 octombrie. Ziua naţională a produselor agroalimentare românești - 10 octombrie 2024
- Comanda Armatei Române se poate transfera unui comandant aliat sau de coaliție. Ce mai prevede un proiect de lege pus în dezbatere publică de MApN - 10 octombrie 2024