Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Cerem statelor membre să REDUCĂ consumul de gaze cu 15%!

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, miercuri, planul Uniunii pentru privind diminuarea consumului de gaze în rândul statelor membre.

Soluția identificată de Executivul de la Bruxelles pentru a face față unei eventuale întreruperi complete a livrărilor de gaze din Rusia presupune ca fiecare dintre cele 27 state membre să își diminueze consumul de gaze cu un procentaj fix.

„Rusia ne șantajează și folosește energia ca pe o armă. De aceea, în orice eventualitate, fie că vorbim de o reducere totală, fie că vorbim de o reducere parțială a gazelor rusești, Europa trebuie să se pregătească. Deja am făcut multe pentru a ne reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia.

Am creat un depozit care este la 64% din capacitate în acest moment, am înființat o platformă pentru achiziții comune la nivelul Uniunii Europene și am adus în prim plan aprovizionarea din alte surse decât Rusia prin planul Re-power EU.

Aprovizionarea din alte surse decât cele rusești a crescut anul acesta, din ianuarie, cu 35 de puncte procentuale. A existat acordul cu SUA pentru aprovizionarea cu GPL. Am vorbit cu liderii din Algeria, din Egipt, s-a semnat un memorandum pentru creșterea livrărilor din Azerbaidjan. De asemenea, am lucrat intens pentru a crește sursele de energie verde, energia viitorului (…)

Doresc însă să vorbim despre felul în care economisim energia. Avem 11 state membre care au lansat avertismente în legătură cu consumul de gaze în timp ce un al 12-lea stat este la nivel de alertă. Știm că pregătirea actuală nu este suficientă”, a spus Ursula von der Leyen, potrivit Antena3.

Ursula von der Leyen: Trebuie să reducem consumul cu 15%

„Trebuie să fim proactivi și să ne pregătim pentru o potențială întrerupere totală a aprovizionării cu gaz rusesc. Acest lucru este foarte posibil. Am văzut ce s-a întâmplat în trecut. Știm că Rusia calculează și încearcă să pună presiune asupra noastră.

Aceasta ar afecta întreagă Uniune Europeană. Ne-am învățat însă lecțiile în timpul pandemiei și știm că inamicul nostru cel mai mare este fragmentarea. Dacă acționăm unitar putem rezolva orice criză. Propunerea noastră este să trecem prin această iarnă luând în calcul că aprovizionarea cu gaze din Rusia se va întrerupe cu totul.

Trebuie să ne umplem depozitele cât mai repede iar pentru asta trebuie să reducem consumul de gaze. Știu că este mult pentru statele UE, dar trebuie să facem acest lucru pentru a ne proteja. Astăzi, propunem un instrument de urgență în baza articolului 122, cu două obiective. Primul, fiecare stat membru să-și diminueze consumul de gaze. Cerem statelor membre să scadă consumul de gaze cu 15%.

Al doilea obiectiv este să punem la dispoziție o plasă de siguranță pentru toate statele membre”, a declarat șefa Comisiei Europene.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost