PS Antonie, Episcop de Bălți: O candelă pentru UNITATEA neamului românesc va arde și la Mănăstirea Voroneț

PS Antonie, Episcop de Bălți, a dăruit Mănăstirii Voroneț o candelă care să ardă pentru unitatea neamului românesc.

Episcopul de Bălți obișnuiește să dăruiască o candelă bisericilor de peste Prut unde oficiază pentru prima dată Sfânta Liturghie.

Maica stareță Gabriela Platon a primit darul și a promis că va avea grijă ca flacăra candelei unității neamului românesc de la Voroneț să ardă tot timpul.

Luni, 22 august 2022, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Voroneț, a informat Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Oficierea Sfintei Liturghii a fost prilejuită de întâlnirea absolvenților promoției 1985 a Facultății de Teologie din Sibiu, întâlnire găzduită de Mănăstirea Voroneț. În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie a vorbit despre cum a aflat despre Sfântul Daniil Sihastrul și despre visul de a veni la Voroneț să se închine la mormântul acestui mare pustnic.

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat, la mormântul celei dintâi starețe, Stavrofora Irina Pântescu, slujba de parastas pentru sufletul adormitei în Domnul starețe și pentru sufletele profesorilor și colegilor de facultate trecuți la Domnul.

Maica stareță, stavrofora Gabriela Platon, a explicat, pentru cei prezenți, sensul teologic al scenelor din pictura exterioară a bisericii.

Aşa cum obişnuieşte Episcopul de Bălți să dăruiască o candelă bisericilor de peste Prut, unde oficiază pentru prima dată Sfânta Liturghie, care să ardă pentru unitatea neamului românesc, Preasfinția Sa a făcut un asemenea dar şi Mănăstirii Voroneț. Maica stareță a primit darul și a promis că va avea grijă ca flacăra candelei unității neamului românesc de la Voroneț să ardă tot timpul.

Istoric:

Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi localitate componentă a orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare și Sfânt (1457-1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Mănăstirea Voroneț a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015.

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevița și Humor), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul bisericile pictate din nordul Moldovei.

Încă de pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dar mai ales după 1488, mănăstirea devine un important centru de credință și cultură din Moldova medievală. Se consideră că apariția monahului Daniil la Voroneț după o perioadă de ședere la Mănăstirea Putna și de sihăstrie a dat nu numai un impuls vieții monahale din acest lăcaș dar a și imprimat un nivel de viață duhovnicească deosebit de înaltă.

Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare, anul 1496.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost